Úgy járjuk, ahogy az EU húzza? A földgázpiac liberalizálása drágulást hoz július 1-jétől

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Fotó: ECONOMICA.net

Március eleje óta a románok megtudhatták, hogy a földgázpiacot 2020. július 1-jétől liberalizálják. Ezért a háztartási fogyasztók számára a földgáz árait az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) már nem szabályozza, mint korábban, az ár szabadon alakul a piacon, a kínálat és a kereslet függvényében.

Ilyen körülmények között a háztartási fogyasztóknak azonosítaniuk kell az igényeiknek legjobban megfelelő szolgáltatói ajánlatot, és 2020. június 30-ig versenyképes gázszolgáltatási szerződést kell kötniük. A földgázszolgáltató cseréjének folyamata egyszerű és ingyenes, nem jár technikai változtatásokkal, függetlenül a vásárló által választott földgázszolgáltatótól, állítja az ANRE sajtóközleménye.

További hivatalos részletek a háztartási fogyasztóknak szolgáltatott földgáz július 1-jétől kezdődő árairól az ANRE webhelyén találhatók.

*

A román állam a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások során megállapodott a gáz árának liberalizálásában. Első pillantásra ez az intézkedés a polgárok számára előnyösnek tűnik, de mivel a kérdés általános érdekű, és ez a változás 3,4 millió háztartási fogyasztót érint, igyekeztem az ország különböző részein, különféle területeken dolgozó emberek véleményét megtudni ezzel kapcsolatban. Talán az alábbi sorokban elmondottaknak lesz visszhangja és figyelembe veszik azok is, akik úgy gondolják, meggazdagodhatnak a bolondok hátán.

Mit jelent pontosan a földgázár liberalizációja? Ez azt jelenti, hogy a kormány többé nem lesz képes csökkenteni a Romániában kitermelt földgáz árát, és a fogyasztóknak piaci áron kell megvásárolniuk.

Lássuk, mit gondolnak a románok erről:

Gyakorlatilag lehetőséget kínál a földgázszolgáltató kiválasztására, megjelenik a konkurencia a piacon, így az E.On már nem lesz monopolhelyzetben– gondolja Ionut, egy számítástechnikában dolgozó Neamt megyei fiatal, mert ez lenne a logikus a földgázpiac liberalizálása után.

Másrészről Alex, egy Hargita megyében élő nyugdíjas úgy véli, áremelkedés következik a szegény emberek számára, amit nehéz elviselni egy olyan országban, amelyiknek megvannak a saját forrásai, és amelyik termelő.

Látszólag jó intézkedés, de abban az összefüggésben, amikor a földgáz árát az érdekeltek ellenőrzik … ez a liberalizáció csak szemfényvesztés, mert a valóságban az árakat a nagyvállalatok érdeke diktálja. Románia, egy földgáztartalékkal rendelkező ország, magasabb árakat számít fel, mint az importáló Németország, mondja Cornel, a Suceava-i vállalkozó.

Mint láthatjuk, a románokat az energiaágazat politikusokkal egy követ fújó nagy üzletemberei ismét alábecsülik, ám ennek ellenére nem lehet őket az orruknál fogva vezetni. A romániai földgázpiac liberalizációjával kapcsolatos egyszerű és szerény kérdésre ad választ Gabriel Antoniu Lavrincic, a Szilágy megyei SC SIMEX társaság kereskedelmi igazgatója.

A földgáz nem azért drágul, mert megnövekedtek a kitermelési vagy karbantartási és szállítási költségek, hanem mert a döntéshozók olyan emberek hátán akarják növelni a profitjukat, akiknek amúgy sem könnyű… Mi románok nem vásárolunk földgázt közvetlenül az oroszoktól, mert mi menők vagyunk. Közvetítőkön keresztül vásárolunk, harmad, negyed, ötödkézből a franciáktól- GDF, a németektől-E.ON, stb. Egész Európa tele van orosz pénzzel. Minket kivéve mindenki üzletet folytat az Orosz Föderációval, az úgynevezett szankciók ellenére.

Pont azok, akik a szankciókat bevezették, folytatnak üzletet az oroszokkal!

Ha politikusaink eltérő megközelítést alkalmaznának Oroszországgal szemben, akkor nagyon jó áron kapnánk gázt, és továbbra is jó pénzt keresnénk az Oroszországtól Romániáig keresztül más országokba történő közvetítés útján. Az oroszok néhány évvel ezelőtt tették ezt a közvetítési ajánlatot Vlagyimir Putyin útján, és ez ma is érvényes… De az úgynevezett politikusok meghajolva hajtják végre a Washington- Brüsszel tengely parancsait, amelyek így hangzanak: nem üzletelni az oroszokkal, nem orosz gázt. Miközben azok, akik a parancsot kiadják, javában üzletelnek az oroszokkal, mondja a SIMEX igazgatója.

Mennyire akar nekünk „jót” az EU és az USA?

Nem akarják, hogy Románia normál gazdasági kapcsolatokban legyen Oroszországgal, mert ismerik a Románia és Oroszország közötti sokoldalú potenciált, és a jó gazdasági kapcsolatok elkerülhetetlenül nagyon jó diplomáciai kapcsolatokhoz vezetnek. De azok, akik „szelet és vihart” vetnek, ezt nem akarják.

Washington- Bukarest távolság 8000 km. Moszkva- Bukarest távolság 1700 km(!)

A román politikai osztálynak követnie kell az Európai Unió és a világ többi fontos országának példáját, ideértve az Egyesült Államokat is, amelyek az úgynevezett szankciók ellenére mindent megtesznek az Oroszországgal fenntartott kereskedelmi kapcsolatok fenntartása és fejlesztése érdekében. Románia geopolitikai helyzetét a Közel-Kelet, az Európai Unió, az Orosz Föderáció és a Balkán között fel lehet használni a fejlődéshez és kontinentális vezetővé válhat, beleértve a gázok és egyéb erőforrások kezelését és közvetítését Oroszországból, a Kaszpi-tenger medencéjében és Azerbajdzsánban. Romániának csökkentenie kell az Európai Uniótól való pénzügyi és döntéshozatali függőségét, ápolnia kell saját erőforrásait, a döntéshozatalban való autonómiát, az önbizalmat és el kell felejtenie félni Oroszországtól, amely csak egy délibáb.

Milyen egyszerűen, de méltóságteljesen oldhatná meg Románia az ország sürgető problémáit…

Az Oroszországból származó gáz Románia általi közvetítése hatalmas összegeket hozhat a költségvetésbe, ezek az összegek megoldanák a romániai autópályák, kórházak, iskolák stb. problémáját. Amikor ezt mondom, megbízható információkra és pontos számításokra támaszkodom, nem mesék, hanem világos dolgok, amelyeket a román politikai szférában mások is tudnak – hangsúlyozza a Szilágy megyei ember.

Szeretne egészséges gondolkodású embereket látni? Vessen egy pillantást szomszédainkra:

Bulgária megállapodást kötött Oroszországgal a gáz 40% -kal olcsóbb vásárlására. Magyarországi szomszédaink teljes gőzzel exportálnak Oroszországba, ahonnan Romániához viszonyítva félárban vásárolnak gázt. A magyarok tárgyalások nélkül megkapták ezt a gázárat és sikeresen megpróbálják fenntartani a jó kapcsolatokat mindenkivel, mind Oroszországgal, mind az EU-val.

Gabriel Antoniu Lavrincic, a Szilágy megyei SC SIMEX társaság kereskedelmi igazgatója elmondja, hogy nagyon jól megismerte Oroszországot. Románia egyik legsikeresebb vállalatának igazgatói posztjáról a szilágysági üzletember napi kapcsolatban áll az orosz, illetve a volt Szovjetunió piacával. Az ember 26 éve üzletel az oroszokkal, tehát a GYAKORLATBÓL beszél, nem pedig az úgynevezett gazdasági és politikai elemzők által írt elméletekből. Az üzletember szilárdan hiszi, hogy ugyanakkor barátok lehetünk az amerikaiakkal és üzletet folytathatunk az oroszokkal.

A németek annak rendje és módja szerint üzletelnek az oroszokkal, a németországi Mercedes Benz hivatalosan egy nagy gyárat nyitott Oroszországban, és a megnyitón Putyinnal az élen német gazdasági és energiaügyi miniszterek vettek részt. Németország, a legnagyobb európai gazdasági hatalom és az EU vezetője, számos szabályt ír elő más országok számára, ám Oroszországgal a szankciók figyelembevétele nélkül folytat üzletet. Kiegészítésként az amerikaiak üzleti tevékenységet folytatnak mind az oroszokkal, mind Iránnal, éppen így, ahogy a csövön kifér, a média retorikája ellenére. A kérdés a következő: Mi románok miért nem csinálunk semmit?

Mikor hagyja abba Románia az Amerikával szembeni gyarmati magatartását, és követi saját érdekeit?

Szeretnék rámutatni egy valós dologra: olyan EU-s cégek, amelyek a szankciók miatt kénytelenek voltak feladni az orosz piacot, hivatalos forrásból tudom, hogy helyüket azonnal amerikai cégek foglalták el, amelyek Oroszországgal dolgoznak, és oda exportálnak minden probléma nélkül. Minden oroszországi utam alkalmával látom, hogy a pikáns párbeszéd mögött az amerikaiak minden gond nélkül üzletelnek az oroszokkal. Amerikának jelenleg 50 legmagasabb szintű partnersége van Oroszországgal, űrkutatás, stb. Moszkvában számos nagy amerikai vállalkozás működik teljes kapacitással, Washingtonban és más amerikai városokban ugyanolyan nagy orosz vállalatok működnek anélkül, hogy a politikai retorika megzavarná őket – mondja Gabriel Antoniu Lavrincic.

Szóval emberek, „amit szabad Tamásnak az nem szabad másnak”, és fordítva? Ezen komolyan el kellene gondolkodnunk!

Viorela Gherasim

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy