Úszó napelemparkot terveznek a Zetelaki-tó felszínére, a helyi közösség tiltakozik

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Zetelaki víztározó felszínén úszó napelempark létesítésére irányuló projekt heves reakciókat váltott ki a helyi lakosok körében, elégedetlenséget és aggodalmat keltve a területre gyakorolt hatásokkal kapcsolatban.

Nagy Attila, Zetelaka polgármestere az Agerpresnek elmondta, hogy egy Maros megyei cégnek városrendezési engedélyt adtak ki a fotovoltaikus panelek telepítésére a Zetelaki-tó felszínén. Bár ez törvényes lenne, hangsúlyozta, hogy a lakosok és a látogatók többsége nem ért egyet ezzel a kezdeményezéssel.

Nekünk, a zetelaki és környékbeli lakosoknak, akik horgászni vagy más kikapcsolódási céllal látogatjuk a Zetelaki-tavat, nem tetszik az ötlet. Máshol hasonló beruházásokról bebizonyosodott, hogy rontják a tájat és károsítják a biológiai sokféleséget. A horgászok is attól tartanak, hogy ez negatív hatással lesz az általuk kedvelt területre. Jogi szempontból, ha a vállalat megszerzi az összes szükséges jóváhagyást, akkor kötelesek leszünk kiadni az építési engedélyt. Fontos megemlíteni, hogy Zetelaka népszerű turisztikai célpont, és ez a beruházás befolyásolhatja a hely vonzerejét” – mondta Nagy Attila.

Hozzátette, hogy a projektet nem szabályozza a 2016-ban elfogadott általános városrendezési terv, amikor a napelemek még nem voltak annyira elterjedtek.

A projekt leállítása érdekében „ÁLLÍTSUK MEG AZ ÚSZÓ fotovoltaikus park építését a zetelaki víztározó víztükrén” címmel online petíció indult, amely már közel 500 aláírást gyűjtött össze. A kezdeményezést a „Nagyküküllő” Vadászok és Horgászok Egyesülete (AVPS) kezdeményezte, amely hangsúlyozta, hogy ez a beruházás tönkretenné a tájat, és negatív hatással lenne a turizmusra, valamint a tó növény- és állatvilágára.

Mărmureanu-Biro Leonard, a Nagyküküllő” Vadászok és Horgászok Egyesülete ” igazgatója az Agerpresnek kifejtette, hogy nem ellenzik a zöld energiát, de komolyan fel kell mérni a beruházás vízminőségre, a tó biológiai sokféleségére és a turizmusra gyakorolt hatását.

Teljes mértékben ellenezzük ezt a projektet! Itt az emberek úsznak, horgásznak, az emberek kajakkal jönnek; hogyan élvezhetnénk ezeket a tevékenységeket a fotovoltaikus panelek között?” – mondta Mărmureanu-Biro Leonard.

A petíciót elküldik az Országos Környezetvédelmi Hivatalnak és a Romániai Vizek Országos Igazgatóságának, abban a reményben, hogy a projektet nem hagyják jóvá.

A városrendezési engedélyt 137 hektárnyi területre kérték, ami a tó vízfelületének felel meg, míg a napelemparkot mindössze három hektárra tervezik építeni. Félő azonban, hogy a projekt a jövőben bővülni fog.

A környezetvédelmi hivatal igazgatója, Domokos László megerősítette, hogy hivatalához még nem érkezett hivatalos kérelem a projektre. Ez reménysugarat jelent azok számára, akik ellenzik a beruházást, és a Zetelaki-tó jelenlegi állapotának megőrzését szeretnék.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy