Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Leállította a bíróság a siketfajd vadászatot. A legmagasabb betakarítási kvótája Hargita megyének volt

A Brassói Fellebbviteli Bíróság november 10-én, csütörtökön döntött úgy, hogy felfüggeszti a környezetvédelmi miniszter rendeletét a siketfajd betakarítási kvótáinak jóváhagyásáról. A bíróság elfogadta a Szövetség a Visszaélések Elleni Küzdelemért Egyesület kérelmét.

A bíróság döntése ellen lehet fellebbezéssel élni, de a jogerős döntésig a vadászatot felfüggesztették.

Emlékeztetünk arra, hogy a Hivatalos Közlönyben október 10-én megjelent miniszteri rendelet szerint 2022 szeptembere és novembere között 239 siketfajd példányra vadászhatnak Románia területén.

Alapvetően 10 év tilalom után újra vadászható a siketfajd.

A legmagasabb betakarítási kvótát Hargita megyére, Tánczos Barna miniszter szülőföldjére határozták meg.

Olvassák el Újra lehet vadászni siketfajdra. A legmagasabb kilövési kvótája Hargita megyének van  c. cikkünket is.

A rendelet felháborodást váltott ki a környezetvédelmi aktivisták körében, mivel a siketfajd ritka faj, 2011 volt az utolsó év, amikor vadászati kvótát osztottak ki a siketfajdra.

„A siketfajdvadászat témája egy olyan téma volt, amelyet sok évvel ezelőtt eldöntöttek és lezártak. De íme a győzelem soha nem végleges, amíg pihent, és elődeik munkájától elszakadt politikusok vannak hatalmon” – érvelt az Agent Green Egyesület sajtóközleményében.

A siketfajd rendkívül ritka, nehezen befogható faj. Egyes ország szintű becslések szerint a romániai siketfajd-állományra vonatkozóan ehhez a fajhoz tartozó egyedek száma elérte a 11.957-et.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.