Veszélyben van a Szent Anna-tó, meg kell menteni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Borboly Csaba kéri a Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy kapcsolódjon be és írja alá a partnerségi megállapodást

Hargita Megye Tanácsa saját kezdeményezésére, tudomásul véve a Szent Anna-tó helyzetét, a Sapientia Egyetem, a Lázárfalvi Közbirtokosság és a Pro Szent Anna Egyesület szakembereivel együttműködve, saját forrásból hozzájárult olyan tanulmányok elvégzéséhez, amelyek megalapozzák a Szent Anna-tó vízminőségének helyreállításához vezető döntéseket.

Ugyanakkor a Hargita Megye Tanácsa által finanszírozott Csomád-Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás jelentésben foglalta össze a tó vizének helyzetét, a tóban élő invazív halfajok és a tó vízminőségének összefüggéseit, a megyei tanács kezdeményezéseinek és erőfeszítéseinek kronológiáját, valamint a helyzet megoldását célzó megoldásokat.

A jelentés itt elérhető.

A június 5-én, kedden Hargita Megye Tanácsának székhelyén tartott sajtótájékoztatón a Pro Szent Anna Egyesület, a Hargita Vízgazdálkodási Rendszer (SGA), a Hargita Környezetvédelmi Ügynökség, a Csomád Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás és Hargita Megye Tanácsa képviselői fejtették ki véleményüket a tó helyzetéről.

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba elmondta, hogy a konferencia szerepe az, hogy felhívja a figyelmet a Szent Anna-tó problémás helyzetére, hangsúlyozva, hogy az intézmény nyitott a minisztériummal való együttműködésre az életképes megoldások megtalálása érdekében.

A megtett lépések között szerepel egy munkacsoport létrehozása, találkozók szervezése a helyszínen és a megyei tanácsnál, tanulmányok megrendelése és finanszírozása, valamint nyílt levél küldése a környezetvédelmi minisztériumnak, hogy felhívják a figyelmet a problémára.

Jánó Előd, a Csomád Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója a jelentés adatai alapján ismertette a tó helyzetét.

Jogi szempontból a probléma kezelése a Környezetvédelmi Minisztérium hatáskörébe tartozik, de sajnos az intézmény részéről nem történt semmilyen intézkedés.

Dósa Levente, a Pro Szent Anna Egyesület igazgatója hangsúlyozta, hogy az egyesület bevonásával a Sapientia Egyetem szakemberei révén továbbra is mélyreható tudományos vizsgálatokat végeznek a vízminőséget, a halak tömegmozgását figyelve, hogy az illetékes intézmények döntéséig naprakész nyilvántartással rendelkezzenek.

Kristó Hugó, a SGA Hargita igazgatója elmondta, hogy a helyi hatáskörök keretein belül jó az együttműködés, az intézmény biztosítja az adatbázist a vizsgálatokhoz.

Mihály István, a Hargita Környezetvédelmi Ügynökségtől elmondta, hogy a felelősség a Környezetvédelmi Minisztérium alá tartozó Országos Természetvédelmi Ügynökséget terheli.

Fennáll a veszélye annak, hogy a Szent Anna-tó tőzegláppá válik, Borboly Csaba hozzátette, a megoldás az lenne, ha partnerségi megállapodást kötnének a minisztérium és a helyi intézmények, hogy világosan meghatározzák a feladatokat.

Hargita Megye Tanácsa és a Csomád-Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás célja a megye fontos természeti és turisztikai látványosságának számító Szent Anna-tó megmentése.

információ és fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy