Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Virágvasárnap és passiójáték

Közel 1500-an vettek részt Csíksomlyón a kegytemplomban a virágvasárnapi szentmisén és az azt megelőző passiójátékon.

A kegytemplom udvarán színészek, diákok és statiszták felelevenítették Jézus Jeruzsálembe való bevonulását. Ez az eset az egyetlen, amikor Jézus földi tartózkodása idején elfogadta, hogy Királynak nevezzék.

Ezt követte a barkaszentelés, amelyet Urbán Erik templomigazgató végzett, majd a 60 színész bemutatta Jézus keresztre feszítésének történetét. A színészek korhű ruhák viselésével igyekeztek a nézőket 2000 évvel visszavinni az időben.

Az újrajátszás bemutatta Pilátus ítélethirdetését, a töviskoronával való megkoronázást, a kereszt cipelését a Via Dolorosa-n ostorcsapások és dárdaszúrások közepette.

Az 1500 jelenlevő meghatódva követte a keresztre feszítés pillanatát és a Jézus lábánál zokogó Mária fájdalmát. Jézus holttestét levették a keresztről és gyolcsba csavarva a ferences templomba vitték, ahol elkezdődött a virágvasárnapi mise.

A templom kicsinek bizonyult, sokan kintről hallgatták a liturgiát. A hívek könnyes szemekkel figyeltek, sokan közülük imádkoztak közben.

A jelenlevők szerint ez egy örömünnep, a tavasz kezdetét jelzi, alkalmas a megbocsájtásra és lelki megújulásra.

A szentelt barkáról azt tartják, hogy megvéd az elemi csapásoktól, betegségektől és a következő évig őrzik. Egyes Hargita megyei falvakban, ha rossz idő készül, elégetnek egy szál szentelt barkát, a hamuját szétszórják, hogy megvédje a portát villámcsapás ellen.

Csíkszeredában hideg, de napsütéses volt a Virágvasárnap és a hívek szerint ugyanilyen idő várható Húsvétra is, sőt az Úr Mennybemenetelének ünnepéig is.

Forrás: agerpres.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.