Visszapillantás a készenléti felügyelet évvégi és az újév első napjaiban kifejtett tevékenységére

0

Articol disponibil în: Magyar Română

2016 utolsó napján kisiklott egy személyvonat a Maroshévíz- Brassó vasútvonalon, Csíkszentdomokos környékén, szerencsére nem voltak sérültek. A balánbányai tűzoltók és a készenléti felügyelet munkatársai biztosították a helyszínt. A vonat kisiklását valószínűleg a légpárnák alacsony hőmérséklet (-22 Celsius fok) miatti nem megfelelő működése okozta. A kivizsgálást a brassói regionális vasúti társaság még folytatja.

9:56- kor az Olt Hargita Megyei Sürgősségi Felügyeletet Maroshévízen bekövetkezett tűzesetről értesítették. A speciális járművel a helyszínre érkező tűzoltók megállapíthatták, hogy 20 négyzetméteren ég a fából készült lakóház. A tüzet lokalizálták, eltávolították a gyúlékony anyagokat és 11:00 órára sikerült eloltani a tüzet. A tűzesetben leégett a ház teljes egészében. A tüzet valószínűleg a nem megfelelően szigetelt fémkémény okozta, a keletkezett kár 15.000 lej.

Szomorú esemény árnyékolta be az év utolsó napját- Homoródalmáson kigyulladt egy lakóház, amelyet 10:13-kor jelentettek be a készenléti felügyeletnek. Székelyudvarhelyi tűzoltók siettek a helyszínre, ahol parázslott a konyha padlója és falai, és fennállt a veszély, hogy a tűz az egész házra átterjed. sajnos a 81 éves H.E. háztulajdonos életét vesztette füstmérgezés miatt. 10 helyi lakos és a lövétei önkéntes tűzoltók segítségével sikerült eloltani a tüzet 12:50- re. Elégett a konyha fala és padlózata 2 négyzetméteren, ahol a fémkályha állt; megrongálódott a konyha falának vakolata 5 négyzetméteren, valamint a konyhabútor. A tüzet valószínűleg a fémkályha túlmelegedése okozta, amely felgyújtotta a közelében lehelyezett gyúlékony anyagokat. A beavatkozás során sikerült megmenteni 30.000 lej értékben anyagi javakat, a keletkezett kár 500 lejre tehető.

Ugyanezen a napon 15:11-kor sikaszói hétvégi háznál bekövetkezett tűzesetről értesítették a készenléti felügyeletet. A székelyudvarhelyi tűzoltók helyszínre érkezésekor égett a hétvégi ház tetőszerkezete 10 négyzetméteren, és fennállt a veszély, hogy a tűz átterjed a ház egészére. A zetelaki önkéntes tűzoltók valamint 10 helyi lakos közreműködésével sikerült a tüzet 17:40-re eloltani. A lángok martalékává vált a hétvégi ház tetőszerkezetének 10 négyzetméteres felületen, a nappali falának 3 négyzetmétere, textíliák; megrongálódott a tetőszerkezet további 12 négyzetmétere, a nappali falának 4 négyzetmáteres felülete. a tüzet a nem megfelelően elszigetelt kémény okozhatta. a beavatkozás által sikerült megmenteni 28.000 lej értékben anyagi javakat, a felbecsült kár 1.000 lej.

16:31-kor Balánbányán az 54 éves holtan talált G.V.  esetében kérték a készenléti felügyelet valamint a mentőszolgálat segítségét. A helyszínre érkező csapat megállapította, hogy a lakrész ajtaja ki volt zárva, a tulajdonost holtan találták. A beavatkozás 17:20-ra ért véget.

18:41-kor Maroshévízen a Sportolók utcában található tömbházban kiütött tűzesethez hívták a tűzoltókat, akik a helyszínre érve megállapították, hogy a kéményben található korom kapott lángra és fennállt a veszélye, hogy a tűz átterjed a tömbház tetőszerkezetére is. A tüzet sikerült 19:15-re eloltani. Szerencsére csak a kéményben található korom égett ki, anyagi kár nem keletkezett. A ki nem takarított kéményben egy szikra gyújtotta lángra a kormot.

19:22-kor a gyergyószentmiklósi Ady Endre utcai lakóháznál bekövetkezett tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Gyergyói tűzoltók érkeztek a helyszínre speciális tűzoltójárművel is felszerelkezve. megérkezésükkor égett a nappali fenyőpadlója 7 négyzetméteren, egy szőnyeg valamint 2 m villamos vezeték. A valószínű ok: a kandallóból kieső parázs meggyújtotta a szőnyeget. A tűzoltóknak hála sikerült megmenteni 500.000 lej értékben anyagi javakat, a keletkezett kár 2.00 lejre tehető.

31:32-kor gyergyóditrói Temető utcai családi háznál keletkezett tűzhöz hívták a tűzoltókat. A gyergyói tűzoltók helyszínre érkezésekor égett a ház fedelének 50 négyzetmétere, az ereszalja és a kazánház teteje és fennállt a veszély, hogy a tűz átterjed az egész lakóházra. A ditrói önkéntes tűzoltók, illetve 10 helyi lakos közreműködésével sikerült eloltani a tüzet éjfél előtt majdnem egy órával. A tűzben elégett a ház teteje, az ereszalja és a padlás 10 négyzetméteren, a kazánház teteje 16 nm-en, ennek mennyezete 5 nm-en, megrongálódott 20 nm a kazánház falából, és valamennyi bútorzat. A tüzet valószínűleg a nem megfelelően szigetelt fémkémény okozta. A tűzoltók beavatkozása nyomán sikerült megmenteni 50.000 lej értékben anyagi javakat, a keletkezett kár 10.000 lejre tehető.

Újév második napján a Cekend tetőn égő jármű miatt hívták a tűzoltókat. Megérkezésükkor a motorháztető alatt égett a kábelek szigetelése, valamint a közúti baleset során kifolyt üzemanyag. A tüzet 10:05-re sikerült eloltani. A tűzben a jármű 40%-a károsodott. A tűzet valószínűleg a belsőégésű motor által termelt szikra okozta, amely meggyújtotta a kábelek szigetelőanyagát. Sikerült megmenteni 10.000 lej értékben anyagi javakat, a keletkezett kárt 2.800 lejre becsülik.

Ugyanaznap 10:35-kor a Kalonda tetőn bekövetkezett közúti balesethez hívták a készenléti felügyeletet és a mentőszolgálatot. Egy 70%-ban megrongálódott autó roncsai közé szorult személyt kellett kimenteni. A sérült 76 éves személyt a mentősök vették át, elsősegélyben részesítették és a Székelyudvarhelyi Városi Kórházba szállították. A beavatkozás 11:18-ra ért véget.

18:34-kor egy lakásába rekedt személyhez riasztották a készenléti egységet és a mentőket, Csíkszeredában, a Testvériség sétányon. A helyszínre érkező csapat a 65 éves C.E.-t öntudatlan állapotban találta a lakásában. A beavatkozás 19:10-re ért véget, miután a segítségre szoruló személyt átadták a mentőszolgálatnak.

22:28-kor a csíkszeredai Szék utcában bekövetkezett tűzesethez riasztották a tűzoltókat. A helyszínre érkező 10 fős csíkszeredai tűzoltócsapat a fémkémény körül található gipszkarton alatti tűzfészkek jelenlétét állapította meg. Hozzáláttak a kérdéses terület hűtéséhez és a gyúlékony anyagok eltávolításához. A beavatkozás 23:15-re ért véget. Megrongálódott 20 nm gipszkarton fal. A tüzet a kémény okozta hőhatás idézte elő. A beavatkozás által sikerült megmenteni 500.000 lej értékű anyagi javakat, a keletkezett kár 2.000 lejre tehető.

2016 december 31- 2017 január 3 közti időszakban a készenléti felügyelet rohammentősei 23 esetben nyújtottak elsősegélyt és szállítottak beteget a legközelebbi kórházba. SMURD Csíkszereda- 7 beavatkozás, ebből egy a megyeszékhelyen, egy a DN 13A jelzésű úton, kettő Csíkszépvízen, egy Csíkszentkirályon, egy Csíkszentimrén; SMURD Maroshévíz- 4 beavatkozás, ebből 3 a városban, egy Palotailván; SMURD Gyergyószentmiklós- 3 beavatkozás, ebből 2 a városban, egy a DN 13B jelzésű úton; SMURD Székelyudvarhely- 8 beavatkozás, ebből 3 a városban, egy Zetelakán, egy Cekend tetőn, egy Kalonda tetőn, egy Alsósófalván, egy a Bucsinon.

A beavatkozások során a mentősök 21 felnőtt személyt, egy gyermeket asszisztáltak. Elsősegélyt nyújtottak 4 közúti balesetnél, 18 sérüléses esetet láttak el, ebből hármat sípályán, és egy mérgezéses esetet.

Információs és Közszolgálati Iroda

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy