„Vöröskereszt a Gyerekeknek”-országos premier Csíkszeredában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Országos premiert teremtett a Hargita megyei Vöröskereszt gyerekeknek szánt programjával, melynek célja a gyerekek harmonikus fejlődése és bevonásuk kedvükre való tevékenységekbe, tájékoztat az Agerpres.

A Hargita megyei Vöröskereszt igazgatója, Zsigmond Éva elmondta, hogy tíz éve dolgozik ezen a programon, sokat kísérletezett és arra a megállapításra jutott, hogy a gyerekeknek meg kell adni a választás lehetőségét, ami majd felnőtt korukban is segítség lehet számukra. A megkérdezett gyerekek 75%-a elmondta, hogy nem azt teszi amit ő szeretne, hanem amit a szülők elvárnak.

A program 10-16 éveseknek szól, szülői jelenléttel történik, négy különböző közösségi tevékenységi szférát érint, úgymint-embertársaink megsegítése, új készségek elsajátítása, fizikai erőnlét fejlesztése és felfedezőutakon való részvétel.

Akik beszállnak a programba egy jegyzetfüzetet kapnak, amelybe beírják, hogy egy tevékenységi körön belül mit szeretnének csinálni. Például a „közösségi tevékenység” kategóriában választhatnak az elsősegélynyújtás, egy rászoruló megsegítése, közösségi értékek megvédése, rászorulóknak szóló adományok gyűjtése között. Az „új készségek elsajátítása” kategóriában megtanulhatnak egy hangszeren játszani vagy egy mesterség rejtelmeit, vagy a mezőgazdasággal ismerkedhetnek.

A felfedezőutak alkalmával megtanulhatják milyen felszerelés szükséges, hogyan tervezzenek meg egy kirándulást, miként viselkedjenek és fejleszthetik a megfigyelőképességüket. A gyerekek kíséret nélkül mennek a kirándulásra, hogy megtanuljanak egyedül boldogulni az adódó helyzetekben ”de minden bokorban lesz egy megfigyelő szükség esetére” mondta Zsigmond Éva.

A gyerekek naplót vezetnek mindarról amit láttak és tapasztaltak.”Végeztünk néhány tesztet és megállapítottam, hogy a gyerekeknek fogalmuk sincs milyen fákat látnak útban az iskola felé vagy milyen bolt mellett haladtak el. Szeretnénk fejleszteni a megfigyelőképességüket, ezért kell naplót vezetniük a látottakkal és tapasztaltakkal és nem kereshetnek rá az interneten” magyarázta Zsigmond Éva.

Miután eldöntötték mit szeretnének a programon belül, a szülők vagy a vöröskereszt segítségével választanak egy tanárt vagy oktatót és rendszeres felkészítőkön vesznek részt. Alapszabály, hogy néhány hét után ne hagyják abba amit elkezdtek.

Azok a tevékenységek , amelyeknél a vöröskereszt rendelkezik képzett önkéntesekkel, ingyenesek (túrák szervezése, elsősegélynyújtás). A többihez szükséges a szülők anyagi hozzájárulása. A gyerekeket először kiértékelik, majd naplójukba kerülnek a tevékenységekben elért eredményeik. Havonta lesznek szülőiértekezletek, amelyeken megbeszélik a gyerekek fejlődését.

A program speciális igényű gyerekekhez is szól és három fokozata van: bronz, ezüst és arany, aszerint, hogy a gyerek hányszor vett részt a foglalkozásokon. A bronz fokozat eléréséhez fél éves részvétel szükséges, az ezüsthöz egy év, míg az aranyat két év után lehet elérni. Az igazgató szerint „a speciális igényű gyerekek esetében a program inkább egy önmagukkal és nem másokkal való verseny”

A program első résztvevője egy 13 éves fiú, aki hokizni szeretne megtanulni, elsősegélyt nyújtani és gitározni. Egy másik gyerek a szüleivel együtt idős szomszédjukat fogja rendszeresen látogatni és a ház körül segíteni.

Forrás:agerpres.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy