Programul Zilelor Ținutului Secuiesc

0

Articol disponibil în: Română

Bienala de Fotografie din Ţinutul Secuiesc ediţia a II-a

9 octombrie 2015, ora 18.00, ceremonia de premiere Sfântu-Gheorghe, Teatrul Tamási Áron

9 octombrie 2015, ora 20.00 deschiderea expoziţiei Sfântu-Gheorghe, Centrul Artistic Transilvănean

În organizarea Clubului de Artă Fotografică Camera Club Siculorum, al Consiliului Județean Covasna și al Centrului de Cultură al Județului Covasna, cu sprijinul Consiliului Județean Harghita și al Centrului Cultural Județean Harghita va avea loc a II-a ediție a Bienalei de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc. Vernisajul expozitiei și festivitaea de decernare a premiilor va avea loc în data de 9 octombrie 2015, la Sfântu-Gheorghe.
Prezența și susținerea din partea mărcii Canon reprezintă o noutate la cea de-a II-a ediție a Bienalei de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc, precum și o oportunitate profesională deosebită. Lucrările selectate pentru Bienală vor fi imprimate de către Canon, iar în timpul Bienalei ambasadori Canon vor susține workshopuri pentru fotografi pe două teme (Workshop de fotografie sportivă şi de nuntă).
În perioada 9–11 octombrie va fi prezent la Sf. Gheorghe prestigiosul Service Canon de la Budapesta, care a fost furnizor de servicii și cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal și la Olimpiade. Cu această ocazie proprietarii de aparate foto și obiective Canon pot apela în mod gratuit la curățirea acestora, precum și la actualizarea software.

Cum e omul din secuime azi? – conferinţă

9 octombrie 16.00, Odorheiu Secuiesc, Primăria Odorheiu Secuiesc, Sala Sfântu Ştefan

Cum este omul din Secuime astăzi? Oare ce impune omul din provincie să se conformeze cu circumstanţele stabilite de orientările noi din lume? Oare de ce înseamnă venit agricultura pentru proprietarii mari, pe când micii agricultori abia pot supravieţui? Oare de ce numai pentru puţinii tineri este atrăgător viaţa din sate? Cine rămâne acasă, şi cine pleacă în străinătate? De ce merită să se mute în provincie cei care vin acasă din străinătate?

Conferinţă organizată cu scopul de a proiecta imaginea omului din provinciile secuimii, de a căuta rezolvarea problemelor dezbătute cu scriitori, intelectuali, specialişti etnografi, sociologi şi antropologi, gospodari reprezentativi din provincie.

Turneul spectacolului pentru copii János cel Viteaz

14 octombrie, 10.00, Dealu, Şcoala Generală Petőfi Sándor
14 octombrie, 13.00, Vârşag, Şcoala Generală Körösi Csoma Sándor
15 octombrie, 10.00, Atid, Şcoala Generală Jósika Miklós
15 octombrie, 12.00, Goagiu, Şcoala Generală Benedek Elek
16 octombrie, 10.00, Feliceni, Căminul Cultural
16 octombrie, 12.00, Máréfalva, Căminul Cultural

Teatrul de marionete din târguri pe vremuri erau foarte populare. În prezent la târguri vedem foarte rar spectacole de acest gen, totuşi ar fi interesant evocarea atmosferei specială vremurilor vechi. Spectacolul lui Demeter Ferenc cu titlul János cel Viteaz învie acest gen de teatrul de păpuşi în şcolile şi casele de cultură din zonă.

Concert de muzică veche al ansamblului Kájoni Consort
17 octombrie, 18.00, Odorheiu Secuiesc, Primăria Oraşului Odorheiu Secuiesc, Sala Sfântu Ştefan
Ansamblul de muzică veche a fost înfiinţat la Baraolt în anul 1988. Din anul 1980 sub denumirea Camerata din „Erdővidék” (Zona împădurită) deja au fost prezenţi între ansamblurile de muzică renascentistă din Ardeal. Ansamblul prezintă cântecele şi muzica instrumentală din perioada renascentistă şi începuturile barocului. Pe lângă cele mai importante piese ale muzicii renascentiste europene în repertoarul lor găsim creaţiile compozitorilor din Ardeal, de exemplu piesele lui Kájoni János. În ultima perioadă au avut foarte multe prezentaţii cu succes în ţară şi în străinătate.
ŢINUTUL NEVĂZUT – expoziţie interactivă pentru prezentarea valorilor arhitecturale ale Ţinutului Secuiesc
Vernisaj: vineri, 16 octombrie, ora 17.00
Locul expoziţiei: Biblioteca Judeţeană “Kájoni János”, Miercurea-Ciuc
Data vernisajului coincide cu Ziua Bastonului Alb – Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de vedere, iar specificul expoziţiei oferă vizitatorilor cu sau fără deficienţe de vedere posibilitatea de a descoperi exponatele altfel decât prin văz. Elementele centrale ale expoziţiei sunt machete ale unor clădiri reprezentative ale căror forme şi caracteristici stilistice pot fi explorate tactil. Iniţial expoziţia a fost concepută pentru nevăzători, iar ulterior a fost completată cu fotografii, ilustraţii, şi de curând cu o poartă secuiască cioplită, de dimensiuni concordante cu restul exponatelor. Copiii vizitatori sunt invitaţi la jocuri interactive. Expoziţia “Ţinutul nevăzut” constituie sinteza unui şir de expoziţii iniţiate şi realizate în ultimii doi ani de Orbán László, preşedintele Asociaţiei Erdélyi Utakon Egyesület. Expoziţia poate fi vizitată la Biblioteca Judeţeană “Kájoni János” până la 30 octombrie.
A V-a conferinţă Via Mariae „Via Mariae, drumul apropierii”

A V-a conferinţă Via Mariae întitulată Via Mariae, drumul apropierii va fi organizată în perioada 16-17 octombrie 2015 în Hotelul Salvator, Şumuleu Ciuc. În cadrul conferinţei vor fi prezentate numeroase tipuri de pelerinaje şi iniţiative (parcurse pe jos, cu bicicleta, cu autocarul şi trenul), ale căror trăsătură caracteristică comună este că toţi participanţii devin mai apropiaţi unul de celălalt. Vom avea prilejul să ascultăm impresiile pelerinilor şi ale tinerilor, vor fi prezentate dări de seamă privind rezultatele şi dificultăţile cu care se confruntă Via Mariae. Totodată, vor fi abordate sarcinile viitoare legate de Drumul Mariei.
La eveniment vor participa reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale, bisericeşti şi politice care îşi desfăşoară activitatea în cadrul proiectului Via Mariae în judeţele Braşov, Covasna, Harghita (regiunile Ciuc, Giurgeu, Odorhei), Mureş, Cluj şi Satu Mare, prezentând aportul regiunii respective în formarea acestui „El Camino” situat în estul Europei Centrale, contribuind astfel la dezvoltarea localităţii Şumuleu Ciuc ca un centru sacral şi turistic.
Programul conferinţei poate fi accesat la adresa www.mariaut.ro. Vă rugăm să ne semnalaţi dorinţa de participare pe adresa de e-mail: [email protected] sau apelând la numărul de telefon 0730-711.745.

Concursul de desene : Frumuseţile regiunii în care locuim –Ţinutul Secuiesc în prezent

Termenul final de predare a lucrărilor este data de 6 octombrie 2015
În cadrul Zilelor Ţinutului Secuiesc ediţia a VI-a Centrul Cultural si de Arte Lăzarea anunţă concursul de desene cu titlul „Frumuseţile regiunii în care locuim –Ţinutul Secuiesc în prezent”.
Concursul se adresează în primul rând copiilor, punând accent pe modul de viziune al acestora, în ce regiune şi mediu social trăiesc, ce înseamnă din punctul lor de vedere frumuseţea, esteticul.
Termenul final de predare a lucrărilor este data de 6 octombrie 2015, la sediul din Lăzarea, str. Both Ferenc nr. 550.
Din lucrările participante la concurs, primele 100 vor fi expuse la Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita pe data de 16 octombrie 2015. Un catalog online va fi pregătit cu ajutorul juriului de specialitate din lucrările participante, care poate fi prezentat unui public mai larg.
Pentru mai multe informaţii puteţi să contactaţi organizatorii prin telefon la numărul 0266364030

Concert de muzică veche al ansamblului Riverenza

16 octombrie, 18.00, Odorheiu Secuiesc, Primăria Odorheiu, Sala Sfântu Ştefan

Ansamblul de muzică veche Riverenza din Odorheiu Secuiesc s-a înfiinţat în 2005, iar în anul 2014 s-a reînfiinţat cu sprijinul Asociaţiei Culturale din Odorhei. Expresia riverenza înseamnă salutare, aplecare, compliment, cu acest gest au salutat dansatorii între ei. Scopul ansamblului este popularizarea muzicii şi dansurilor secolelor XV–XVI din Ungaria, Italia, Polonia, Anglia, Franţa. Fondatorul şi coordinatorul ansamblului este Hadnagy Melinda.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy