Kánikulai napok- a Hargita megyei tűzoltók tanácsai

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Két napig, augusztus 27-28-án Hargita megyében sárga kódú időjárási figyelmeztetés van érvényben a kánikula, a hőség és a kellemetlen hőérzet miatt – derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság tájékoztatásából.

Hétfőn (augusztus 28-án) tovább fokozódik a hőhullám, és kánikula lesz. A kellemetlen hőérzet magas lesz, és a hőség-páratartalom index (ITU) meghaladja a kritikus 80 egységet. A legmagasabb hőmérsékleti értékek általában 35 és 37 fok között, a legalacsonyabbak pedig 17 és 21 fok között alakulnak.

Kánikula idején a polgároknak azt tanácsoljuk, hogy 11.00 és 18.00 óra között kerüljék a tömegeket, a megerőltető fizikai megterhelést és a hosszan tartó napon való tartózkodást.

A biztonság érdekében ajánlott a laza, vékony, világos pamutruházat, kalap és napszemüveg viselése.

Emellett megfelelően kell hidratálni, naponta körülbelül 1,5-2 liter folyadékot kell fogyasztani, nem túl hideget, kerülni kell az alkoholos és koffeintartalmú italokat, valamint a magas zsírtartalmú ételeket.

A friss gyümölcs és zöldség szintén ajánlott.

Különös figyelmet kell fordítani a gyermekekre is, akiket nem szabad egyedül hagyni a napsütésnek kitett autókban.

Felhívjuk a polgárok figyelmét, hogy a tartós hőség és a szárazság idején tilos az avar, a száraz növényzet és a növényi törmelék elégetése.

Soha ne hagyjuk az autóban kánikula idején:

Az autóban egyedül hagyott kisgyermekek ki vannak téve a hipertermia (túlmelegedés) veszélyének, mivel nem tudják olyan gyorsan szabályozni a testhőmérsékletüket, mint a felnőttek. A forró autóban rekedt kisgyermek állapota perceken belül romolhat, ezért soha nem szabad őket magukra hagyni – még egy percre sem.

A háziállatokat nem szabad egyedül hagyni a járműben.

Ha a kinti hőmérséklet nagyon magas, a járművekben hagyott bizonyos tárgyak kárt okozhatnak és megsérülhetnek az utasok.

A dezodoros palackok a túlzott hőségben deformálódhatnak, és az aeroszoltartalom ilyen körülmények között rendkívül veszélyessé válik.

Magas hőmérsékleten az öngyújtók valódi veszélyforrássá válnak, kárt okozva a szélvédőkben vagy az ülésekben.

Az antibakteriális gél olyan anyagokat tartalmaz, amelyek magas hőmérsékleten a tartály felrobbanását okozzák.

Legyenek előrelátók a saját és szeretteik érdekében!

A megelőző magatartás életet és vagyont ment!

A vészhelyzetben való viselkedésre vonatkozó információk a https://fiipregatit.ro országos platformon és a DSU mobilalkalmazáson keresztül érhetők el, amely ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy