Románia és Magyarország, partnerek az európai alapokhoz való hozzáférésben és a közösségfejlesztési projektek megvalósításában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Latorcai Csaba, a magyar kormány államtitkára hivatalos látogatást tett Hargita megyében

Hargita megyébe látogatott Latorcai Csaba, a magyar kormány Regionális Fejlesztési Minisztériumának államtitkára. A hivatalos látogatás kapcsán november 16-án, csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak Hargita Megye Tanácsának székhelyén.

A konferencián részt vett Latorcai Csaba államtitkár, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

A látogatás célja a pályázatokkal, együttműködésekkel és a közvetlen brüsszeli pénzügyi források lehívásával kapcsolatos ismeretek átadása volt.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke üdvözölte az államtitkár jelenlétét a megyében, mondván, hogy a megye különböző társadalmi és gazdasági ágazatai számára nagyon fontos a pénzügyi források közös bevonása. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a polgármester jelenléte annak tulajdonítható, hogy a városnak nagy projektjei vannak, és ehhez keres partnereket.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere elmondta, hogy a település 2030-ig szóló stratégiája meghatározza azokat az intézkedéseket, „amelyeket tartalommal kell megtölteni, és pontosan tudjuk, hogy szociális, gazdasági, kulturális és városfejlesztési szempontból merre akarunk haladni. Látjuk azokat a kormányzati és európai forrásokat, amelyekből gazdálkodni tudtunk, amelyek fedezik a város szükségleteit, és amelyek fedezetlenül maradnak, ahol nincsenek válaszok a források tekintetében országos szinten, Romániában vagy európai szinten. Örülök, hogy a jövő tervezése több pillérre épül. Olyan tudásátadásokat kérünk a partnerségen keresztül, amelyek segítségével közvetlenül Brüsszelből juthatunk forrásokhoz, illetve a 2028-as új finanszírozási időszakra.”

Latorcai Csaba államtitkár megköszönte Hargita megye tanácselnökének a meghívást, és elmondta, hogy a mai csíkszeredai látogatás a tavaszi látogatás folytatása, amikor a román kormány képviselőivel együtt megállapodtak abban, hogy az egymás közötti tapasztalatcserével segítik a helyi önkormányzatokat és helyi közösségeket, megyéket és településeket abban, hogy hatékonyabban jussanak hozzá az európai forrásokhoz, akár az ország intézményrendszerén keresztül, akár közvetlen forrásként Brüsszelből érkeznek.

„A tavaszi kormányközi megállapodás eredményeként most Hargita megyében lehetőségünk van arra, hogy ezt az együttműködést a konkrét dolgok szintjén folytassuk. Magyarországon van egy tapasztalat, hogy hogyan tudunk hatékonyabban projekteket generálni, hogyan tudunk projekteket fejleszteni, hogyan tudjuk ezt a tervezést, a hatékony projektmenedzsmentet elvégezni, és hogyan lehet ezt társadalmi környezetben megvalósítani, hogyan lehet fenntartani, mert ez a társadalmi cél, hogy a projektek utána a helyi közösségeket gazdagítsák. És ezeket a tapasztalatokat Hargita megyében megosztottuk a különböző helyi hatóságokkal, polgármesterekkel és intézményvezetőkkel. A látogatás másik része arra vonatkozott, hogy Brüsszel hihetetlen forrásokkal rendelkezik, amelyeket nem a tagállamok nemzetközi rendszere oszt szét, hanem közvetlenül az Európai Bizottságtól és más intézményektől lehet hozzájutni. Ezekhez nemzetközi konzorciumokban lehet hozzájutni, összhangban azzal, amit a román kormány képviselőivel megbeszéltünk. Igyekszünk segíteni, hogy Magyarországról és Romániából, közös konzorciumokban, ugyanazokra a támogatási programokra tudjunk pályázatokat benyújtani” – mondta az államtitkár.

Ugyanakkor rámutatott, hogy Hargita megyének vannak olyan célkitűzései, amelyek Magyarországon is megtalálhatók, így magyar partnerek is bevonhatók ezekbe a projekt-együttműködésekbe, amelyek segítségével a források nagyobb arányban juthatnak el Romániába és Magyarországra.

„A Brüsszelből érkező közvetlen források szerepe növekedni fog, és ehhez egy jó, nemzetközi partnerségben kell felkészülnünk arra, hogy sikeres pályázatokat nyújtsunk be.  Meghatároztunk néhány területet, ahol közös pályázatokat fogunk benyújtani Brüsszelbe, és próbálkozunk a magyar kormány nevében is segíteni a Hargita megyei közösségeket és a helyi önkormányzatokat, hogy különböző fejlesztési elképzelések szülessenek a projekteken keresztül, és ezeket a projekteket minél hatékonyabban lehessen megvalósítani és fenntartani, ezzel felkészülve a 2027 utáni időszakra. Ez a látogatás egyrészt a rövid távú, konkrét projektekről szólt, másrészt a következő ötéves támogatási időszakra való felkészülésről” – tette hozzá Latorcai Csaba.

Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy „ennek a megbeszélésnek a lényege egyrészt a szakemberek konzultációinak megszervezése, a projektmenedzsment ismereteket elmélyítő tananyaghoz való hozzáférés biztosítása, a mentori szintű együttműködés, a továbbképzéseken való részvétel lehetősége, a projektekkel, a partnerségi kapcsolatokkal, a partnerkereséssel kapcsolatos ismereteink fejlesztése és frissítése. Már a mai találkozó előtt is voltak működő partnerségek a vállalkozói szféra területén, például a húsfeldolgozásban, és nyilvánvalóan a projektek összehangolásában, akár a turizmusról, akár más területekről beszélünk, megvan erre a lehetőségünk. Hargita megye 2027-ben uniós gasztronómiai régióvá akar válni, ami egy nagy lehetőség, és ha sikerül, akkor valószínűleg nagyot fogunk ugrani előre a turizmus és a vendéglátás területén”.

2024 második felében Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, Borboly Csaba szerint egy elnökség alatt nagyon jó eredményeket lehet elérni.

Latorcai Csaba ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy kiemelt feladat a régiók szerepének erősítése, Hargita megye kulcsszereplővé válhat a projektmenedzsment felügyeletében és a fenntarthatóság elősegítésében.

  • Hargita Megye Tanácsa sajtóirodája által közölt információk és fotók

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy