A Marosfői Nyári Egyetem XXI. kiadása, augusztus 15-20

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Sajtóközlemény

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Polgári Fóruma az Összrománság Nemzeti Alapítványával (Bukarest), a Kovászna-Hargita Tanulmányok Európai Központjával (Sepsiszentgyörgy), a Román Akadémia Európai Etnikai Tanulmányok Központja (Bukarest), a Regionális Kutatások és Stratégiák Központja (Marosvásárhely) és a Román Kelet Egyesület (Kisinyov), a Kovászna-Hargita Ortodox Püspökség áldásával 2024 augusztus 15-20 szervezte meg Marosfőn a Sportkomplexum területén a XXI. Marosfői Nyári Egyetemet. Az esemény 15-én 15:30-kor kezdődött Moldovan Andrei, Kovászna és Hargita megye püspökének nyitóbeszédével.

A rendezvény első napján a jelenlévő tisztviselők, a szervezők és néhány résztvevő is felszólalt.

Dragoș Burghelia, a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Polgári Fórumának elnöke, a CESPE kutatója kijelentette, hogy a rendezvény megszervezése erkölcsi kötelesség a nagy románok felé, akik hagyományokkal rendelkező kulturális rendezvényeket kezdeményeztek Románia szívében, így az egyetemen is. Szerinte „a Nyári Egyetem kiadásai azt mutatják, hogy a román nemzetért folytatott küzdelem él és folytatódik. A Románok Fóruma aktív tényezője annak, hogy az alkotmányt tiszteletben tartsák a román közösség számára ezen a területen. Mi nem akarunk mást, mint a törvények tiszteletben tartását”.

Az FCRCHM elnöke arra is rámutatott, hogy az itteni román közösség egyik jelentős problémája a román nyelvű sajtó folytonossága, mivel az erre szánt költségvetési keretösszegekhez egyre nehezebb hozzáférni. Hangsúlyozta, hogy több mint 120 meghívót küldtek polgármestereknek, prefektusoknak, parlamenti képviselőknek, minisztériumoknak, a miniszterelnöknek, az államelnöknek, hogy ez a romániai rendezvény nyitott legyen, és minden helyi döntéshozóhoz szóljon, politikai nézetektől és színezettől függetlenül.

Ioan Sabău-Pop jogász hangsúlyozta, hogy a román nép az évek során folytatott politika miatt nem természetes határain belül él. Emlékeztetett arra, hogy a rendezvény hosszú távú megvalósítása logisztikai és pénzügyi nehézségek miatt nehezen volt megvalósítható. Hozzátette: „Átölelem mindazokat, akiknek a mellkasában román szív dobog. Ne felejtsük el, hogy ez a munka reakció az államhatalom gyengeségére, amely nem törődik sem a határain kívül élő románokkal, sem a Hargita, Kovászna, Szatmár vagy Maros megyéből érkezettekkel. Ez a rendezvény reakció az ezen a területen zajló románellenes megnyilvánulásokra, amelyeket olykor maga a román állam finanszíroz”.

Ioan Lăcătușu orvos, a Kárpát-medencei románok intézményembere szintén arról a nehézségről beszélt, amellyel ezt az egyetemet létrehozták, felidézve, hogy alulfinanszírozottság miatt, története során öt év alatt nem szervezték meg ezt a rendezvényt. Továbbá kijelentette: „Felháborító, hogy ilyen [pénzügyi] eszközökkel elriasztják az ilyen román rendezvényeket, miközben Marosfőtől alig néhány kilométerre tömegesen finanszíroznak románellenes rendezvényeket”.

Vlad Cubreacov, a „Román Kelet” Egyesület elnöke és a CESPE kutatója elmondta, hogy az esemény középpontjában két nagy gondolat áll: a nemzeti identitás és a románok szolidaritása, bárhol is legyenek. A besszarábiai származású képviselő elmondta, hogy „sajnos a román nemzet ma kétállamiságban szerveződik. Véleménye szerint a Moldovai Köztársaság a külső finanszírozástól való függőséggel, a korrupcióval és a szegénységgel szembesül, a szegénység aránya Románia és a Moldovai Köztársaság között 1:6, a Prut folyótól keletre hatszor nagyobb a szegénység. Ezekre a problémákra az egyetlen megoldás az anyaországgal való egyesülés”. Végezetül azt mondta, hogy az európai integráció „illuzórikus szlogen, hiszen nem lehet európai integrációról beszélni a Romániával való újraegyesítés nélkül”.

Marosfői Nyári Egyetem Sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy