IJJ Harghita: 19 apeluri de semnalare a prezenței urșilor – bilanțul ultimei săptămâni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultima săptămână, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 19 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona localităților Borsec, Cârța sat. Ineu, Bălan, Gheorgheni, Praid, Borzont, Subcetate, Șoimușu Mare, Ciumani, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Sub Cetate, Leliceni, Toplița, Lăzarea și Satu Mare.

A fost nevoie de intervenția efectivă a echipei special constituită în acest sens în trei situații.


Luni, 21 august, la ora 22:55, un domn din Gheorgheni ne-a anunțat despre prezența unui urs, într-o curte. Un echipaj de jandarmi s-a deplasat în zona indicată și a confirmat prezența acestuia. Ursul a fost alungat în pădure dar echipajul a stat o perioadă în zonă pentru ca acesta să nu își facă aparența din nou.
Sâmbătă, 26 august, la ora 10:09, am fost anunțați despre prezența unui urs în lanul cu porumb, în Leliceni. La caz s-a deplasat un echipaj din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil. Prezența ursului s-a confirmat și ursul a fost alungat în pădure.
Duminică, 27 august, la ora 22:10, o doamnă ne-a semnalat faptul că pe o stradă din Satu Mare, se află niște urși. La caz se deplasează un echipaj de jandarmi din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Odoreheiu Secuiesc. Aceștia au confirmat cele semnalate și au îndepărtat urșii în zona împădurită.
”, a transmis IJJ Harghita.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.

De la începutul anului, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost înregistrate 270 apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție. Pe timpul intervențiilor nu au fost înregistrate pagube sau alte incidente.

Jandarmii harghiteni reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy