Pompierii salvatori harghiteni, mereu la datorie!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În acest weekend, context în care a avut loc tradiționalul pelerinaj de Rusaliile catolice de la Șumuleu-Ciuc, pompierii militari harghiteni, cu mijloacele tehnice din dotare, au fost la datorie, pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din situații de risc. Astfel, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, la nivel județean, s-au înregistrat 63 de situații de urgență la care salvatorii au răspuns cu promptitudine.

Majoritatea misiunilor gestionate de pompieri a constat în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, aproape 85% din numărul total de intervenții, ceea ce înseamnă 53 de astfel de situații. În cele trei zile, 4 copii și 49 de persoane adulte au fost asistate medical de către echipajele SMURD. De asemenea, colegii noștri au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, precum și în alte 7 misiuni de protejare a comunităților și una de salvare a unui câine căzut într-o fântână, în Miercurea-Ciuc, strada Szász Endre.

Prevenirea evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor a reprezentat un alt obiectiv prioritar pentru instituția noastră. Astfel, în perioada premergătoare manifestărilor prilejuite de Rusaliile Catolice, inspectorii de prevenire au derulat controale și acțiuni de informare preventivă la Catedrala Franciscană, Complexul monahal Șumuleu din municipiul Miercurea Ciuc, precum și la comercianții ambulanți de pe strada Szék. Întrucât siguranța beneficiarilor este esențială, astfel de acțiuni se vor derula și în perioada următoare, la unități de turism și de agrement, spații comerciale și alte categorii de obiective.

Din nefericire, nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor continuă să genereze pagube importante, astfel că și în acest sfârșit de săptămână au fost înregistrate două incendii majore de natură electrică, care au avut drept cauză probabilă cablurile electrice defecte, neizolate corespunzător sau cu izolația deteriorată.

Vineri, 17 mai a.c., pompierii harghiteni au stins un incendiu violent, ce a cuprins acoperișul unei case și mai multe anexe gospodărești, din comuna Vășlăbeni, sat Izvoru Mureșului. La locul evenimentului, au fost mobilizați imediat, pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni și Punctului de Lucru Bălan, cu patru autospeciale de stingere, fiind alertate totodată și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităților Voșlăbeni, Lăzarea, Sândominic, Suseni și Joseni, cu 7 autospeciale.

În momentul sosirii echipajelor, flăcările se manifestau cu violență la acoperișul unei case și construcțiile auxiliare din cadrul gospodăriei, fiind propagat, din cauza vântului, și la alte 6 anexe, din imediata apropiere. Pompierii au acționat simultan pentru localizarea și lichidarea incendiului, reușind stingerea acestuia după aproximativ 5 ore de luptă cu flăcările. Pagubele înregistrate au constat în aproximativ 90 metri pătrați din acoperișul casei, 3 grajduri cu șură, 4 garaje, un atelier de tâmplărie, o bucătărie de vară și o magazie de lemne. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

În data de 18 mai a.c., aproape de miezul nopții, a fost anunțată producerea unui incendiu, la o gospodărie din satul Valea Rece, comuna Lunca de Jos, la fața locului fiind mobilizate imediat, trei echipaje de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului  Miercurea Ciuc și SVSU Lunca de Jos, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă. Incendiul, care se manifesta generalizat și violent la un adăpost de animale, a fost stins în aproape 4 ore, forțele de intervenție reușind să împiedice propagarea acestuia. Ca urmare a evenimentului, 10 animale mari (6 vaci, 3 viței și un cal) nu au mai putut fi salvate, fiind surprinse în interiorul anexei; au ars grajdul din lemn, în proporție de 60%, precum și fânul depozitat.

Recomandăm cetățenilor să respecte, în continuare, câteva reguli esențiale pentru a preveni astfel de evenimente negative:

          NU IMPROVIZAŢI!

• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

• Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

• Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

• Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Alături de intervențiile la incendii și acordarea primului ajutor, în acest interval de timp, colegii noștri au intervenit în 5 situații pentru asigurarea misiunilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii a două accidente rutiere, în municipiile Miercurea-Ciuc și Odorheiu Secuiesc și a unui eveniment public de amploare, salvarea unui câine dintr-o fântână, precum și în alte situații de urgență care puteau pune în pericol viețile și bunurile cetățenilor: o misiune de degajare a unei table desprinsă din acoperișul unui bloc de locuințe, situat pe strada Kossuth Lajos din Miercurea Ciuc, ce reprezenta un pericol pentru trecători, precum și misiuni în sprijinul Administrației Bazinale de Apă Mureș și Societății Naționale a Sării, sucursala Salina Praid, pentru lucrări de controlare a infiltrațiilor de apă în mină.

Datorită răspunsului eficient furnizat de către echipajele angrenate în misiunile prilejuite de tradiționalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Șumuleu-Ciuc, în perioada 18-19 mai a.c., 19 persoane aflate în situații critice au fost asistate medical. Dintre acestea, 3 persoane au fost transportate la spital, pentru investigații medicale suplimentare, iar 16 persoane, cu diferite afecțiuni medicale și traumatisme, au primit îngrijiri, în vederea restabilirii stării de sănătate, atât la Postul Medical Avansat, cât și în punctul de prim ajutor, amplasate pe Dealul Șumuleu, respectiv în parcarea Catedralei Franciscane. Din numărul total de pelerini care au avut nevoie de intervenția echipelor medicale, unul a fost copil, 18 persoane adulte, 5 dintre ei fiind cetățeni străini (Ungaria).

Mulțumim tuturor instituțiilor implicate, pentru modul în care am colaborat pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor de intervenție și asigurare pe timpul pelerinajului religios.

În ceea ce privește avertizarea populației, în perioada de referință, au fost transmise 12 mesaje prin intermediul sistemului RO-ALERT pentru informarea cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție, în urma semnalării prezenței animalelor periculoase (urși) în localitățile Băile Tușnad (2), Avrămești (2), Lueta (2), Odorheiu Secuiesc (2) și Miercurea Ciuc (4).

Adoptați un comportament preventiv, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi. Mai multe informații privind modul de comportare în diferite situații de urgență pot fi accesate pe platforma națională de pregătire https://fiipregatit.ro/.

De asemenea, puteți rămâne în contact cu noi și prin intermediul aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe AppStore și Google Play.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy