IJJ Harghita – bilanțul ultimei săptămâni: 16 apeluri de semnalare a prezenței urșilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În perioada 05-11.08.2024, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 16 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona Voșlobeni(1), Băile Tușnad(2), Zetea(5), Izvoru Mureșului(1), Miercurea Ciuc(3), Bălan(1), Sândominic(1), Fitod(1) și un apel între localitățile Voșlobeni și Valea Strâmbă(1).

Dintre cele 16 apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși, a fost nevoie de intervenția pentru alungarea acestora în 6 situații, deoarece urșii nu mai erau prezenți la locurile indicate de către apelanți în restul cazurilor. În alte două cazuri, jandarmii alături de autoritățile competente au alcătuit echipa de intervenție pentru luarea unor măsuri suplimentare.
În cele 6 cazuri, jandarmii harghiteni au alungat animalele sălbatice în pădure cu ajutorul semnalelor acustice și luminoase imediat ce au ajuns la fața locului și au confirmat prezența acestora. Alungările au avut loc în zona localităților Izvoru Mureșului(1), Zetea (3), Băile Tușnad(1) și Miercurea Ciuc(1).
În zilele de 9 și 10 august am fost anunțați despre prezența unor urși în zona orașului Bălan și în zona comunei Sândominic, la cele două cazuri s-au deplasat câte un echipaj de jandarmi care ajunși la fața locului, au confirmat prezența animalelor sălbatice. În aceste cazuri a fost necesară constituirea echipei de intervenție pentru luarea unor măsuri suplimentare. La fața locului, echipajele de jandarmi au asigurat zona și au menținut un climat de siguranță.

a transmis IJJ Harghita

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 281 apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.
În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.

Jandarmii reamintesc oamenilor că este recomandat ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy