IJJ Harghita, bilanțul ultimei săptămâni: zeci de apeluri prin care a fost semnalată prezența unor urși, dar și a unui șarpe

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultima săptămână, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 25 de apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona lacului Sfânta Ana, localitățile Vidăcut, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Toplița, Băile Tușnad, Leliceni, Zetea, Sub Cetate, Hodoșa și Bălan. Cele mai multe apeluri au fost făcute sâmbătă, 9 iulie, respectiv 10.

„Ca și localități de unde au fost făcute apelurile, cele mai multe au sosit din Băile Tușnad (10 apeluri) și Odorheiu Secuiesc (5 apeluri).
În ceea ce privește apelurile făcute din Băile Tușnad, primul a fost făcut pe 7 iulie, la ora 21:42, o femeie semnalându-ne prezența unei ursoaice cu 3 pui în apropierea unui magazin din localitate. Aceeași ursoaică a fost semnalată în aceea zi și la ora 22:56, dar și pe 8 iulie, ora 05:45 și ora 22:42, respectiv 9 iulie, la orele 13:05 și 14:21. De fiecare dată, la fața locului a fost prezentă echipa de intervenție, ursoaica cu cei trei pui fiind alungată în afara zonelor locuite. Duminică, la ora 22:40 s-a luat măsura relocării ursoaicei într-o altă zonă, pentru ca apariția ei să nu mai provoace temere în rândul locuitorilor și a turiștilor.
Tot din Băile Tușnad au fost primite 2 apeluri, unul pe 8 iulie, ora 17:30, un cetățean semnalându-ne prezența unui urs într-un copac din curtea casei sale, cel de al doilea pe 10 iulie, ora 00:14, un bărbat semnalându-ne prezența unui urs pe o stradă din localitate. Dacă în primul caz a fost nevoie de intervenția efectivă a jandarmilor, aceștia alungând ursul în afara zonelor locuite, în cel de-al doilea caz ursul a părăsit singur zona unde fusese semnalat.
Din Odorheiu Secuiesc au fost făcute 5 apeluri în această perioadă, primul fiind făcut pe 5 iulie la ora 00:56, echipajul de ordine publică format din jandarm și polițist neputând confirma prezența ursului acolo unde fusese semnalat și nici în apropiere. În alte 4 situații au intervenit doar colegii polițiști, pe 5 iulie, la ora 18:40, pe 6 iulie, la ora 20:58, pe 9 iulie, la orele 13:53 și 22:05. De fiecare dată a fost semnalată prezența unor urși pe străzi periferice din localitate, dar deși echipajele au ajuns în scurt timp acolo unde fuseseră semnalați, nu au putut confirma prezența animalelor sălbatice.
A mai fost nevoie de intervenția efectivă a patrulelor de jandarmerie doar în localitatea Leliceni, de unde ne-a fost semnalată prezența unui urs în spatele casei, pe 7 iulie, la ora 21:51.
În toate celelalte situații echipajele de jandarmerie sau de poliție, trimise la fața locului, neputând confirma prezența animalelor sălbatice.
Din cele relatate de către apelanți, animalele sălbatice se aflau în căutare de hrană, astfel că recomandăm cetățenilor să manifeste grijă în depozitarea deșeurilor menajere.
În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar. Au fost și cazuri în care au intervenit echipaje de ordine publică, formate din jandarm și polițist.
Pe 9 iulie, la ora 10:41, ne-a fost semnalat de către o femeie prezența unui șarpe de mari dimensiuni pe o stradă din municipiul Miercurea Ciuc. Șarpele, care s-a dovedit a fi neveninos, a fost capturat de către jandarmi și predat unui medic veterinar solicitat în sprijin.
Pe timpul intervențiilor nu au fost înregistrate pagube sau alte incidente.”, a informat plt. adj. șef Suciu Gheorghe, purtător de cuvânt al IJJ Harghita.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 178 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.
Jandarmii reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy