Incendiu puternic la o fabrică de prelucrare a lemnului din Gheorgheni

0

Articol disponibil în: Română

În data de 05.09.2016, la ora 1600, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat, printr-un apel pe numărul unic de urgență 112, despre izbucnirea unui incendiu la o societate comercială cu profil de fabricare a elementelor de dulgherie și tâmplărie din municipiul Gheorgheni, strada Kossuth Lajos. La faţa locului s-au deplasat cinci echipaje (un ofițer și 15 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Gheorgheni, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, un autocamion de intervenție cu o motopompă, o ambulanță SMURD și o autospecială complexă de primă intervenție, ulterior solicitându-se în sprijin un echipaj din cadrul Gărzii de intervenție nr. 2 Toplița cu o autospecială de lucru cu apă și spumă. La locul incendiului s-a deplasat și grupa operativă a inspectoratului, pentru coordonarea acțiunilor de intervenție. La sosirea echipajelor, ardea interiorul halei și magaziei din tablă, pe o suprafață de circa 300 mp, unde erau depozitate rumeguș și cherestea, incendiul propagându-se la tâmplăria din termopan (8  ferestre) a unei alte firme din imediata apropiere. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Lăzarea, Joseni, Ciumani și Ditrău (20 pompieri civili cu patru autospeciale de lucru cu apă şi spumă) şi 15 salariați, acesta fiind lichidat la ora 2040. Alimentarea autospecialelor s-a realizat în releu, din pârâul Belchia, cu ajutorul motopompei remorcabile. În urma incendiului au ars: tavanul din lambriu, pe o suprafaţă de circa 150 mp, pereții din lambriu din interiorul magaziei, pe o suprafaţă de circa 200 mp, aproximativ 30 mc de cherestea din rășinoase și circa 200 mc rumeguș; s-a degradat clădirea în proporție de circa 80%: pereții laterali și acoperișul din tablă, pe o suprafață de circa 300 mp, structura portantă din țevi (80%), ciclonul de rumeguș cu tubulatura aferentă, un circular, două cazane de încălzire (de rezervă) și instalația electrică aferentă clădirii.

Cauza probabilă a incendiului au fost scânteile de la cazanul de încălzire, purtate de vânt și căzute pe materiale combustibile (rumeguș). S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 550.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 150.000 lei.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy