Infotrafic Harghita 02.12.2015

0

Articol disponibil în: Română

Ora: 13.10

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în județul Harghita, traficul rutier pe DN13B a fost reluat în condiții normale.
Din cauza prăbușirii pe carosabil a unui număr mare de copaci, circulația rutieră fusese oprită pe ambele sensuri între Gheorghieni și Praid.

Infotrafic Harghita

Zeci de drumari, pompieri şi silvicultori au reluat, miercuri, acţiunea de îndepărtare a celor peste 300 de copaci care blochează DN 13B Gheorgheni – Praid pe o lungime de 25 de kilometri, unde un pompier a fost rănit de un arbore care s-a prăbuşit peste el.

Şeful Secţiei Drumuri Naţionale Harghita, Cătălin Romanescu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în Pasul Bucin au încetat ninsorile şi vântul s-a diminuat în intensitate, condiţiile meteorologice permiţând forţelor de intervenţie să acţioneze pentru înlăturarea arborilor doborâţi de vânt pe carosabilul DN 13B.

„Avem peste 300 de copaci, foioase pe porţiunea de la Praid spre vârf şi răşinoase de la vârf spre Gheorgheni, care au acoperit carosabilul, pe anumite porţiuni, pe o lungime de aproximativ 25 de kilometri”, a spus Cătălin Romanescu.

Şeful Centrului Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Ovidiu Dudu, a declarat, la rândul său, că, „după ce au primit undă verde”, zeci de pompieri militari şi voluntari de la şase servicii pentru situaţii de urgenţă, pădurari de la Ocolul Silvic Gheorgheni şi drumari au urcat în Pasul Bucin, cu drujbe şi utilaje grele, să taie şi să îndepărteze copaci smulşi din rădăcini de viscol, care au acoperit DN 13 B la cota 1356.

„După revizia drumului, în jurul orei 7.00 s-a primit undă verde şi forţele de intervenţie au urcat la Bucin, să îndepărteze copacii de pe carosabil. Avem în zonă pădurari cu drujbe, drumari cu buldoexcavatoare, iar noi am trimis echipaje de pompieri militari cu camioane de la detaşamentele din Gheorgheni şi Praid. Pompierii de la Gheorgheni, împreună cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă (SVSU) din Ciumani, Joseni, Suseni şi Lăzarea intervin dinspre Gheorgheni, iar pompierii de la Detaşamentul Odorheiu Secuiesc, ajutaţi de SVSU-urile Praid şi Corund acţionează dinspre Praid spre vârf”, a afirmat Ovidiu Dudu.

El a spus că intervenţia în zonă este îngreunată de poleiul care a acoperit, peste noapte, carosabilul transformat, miercuri dimineaţă, „în patinoar”.

Potrivit şefului SDN Harghita, în Pasul Bucin s-a depus până miercuri dimineaţă un stat de zăpadă de aproximativ 50 de centimetri, iar cordoanele de zăpadă adunate pe marginea şoselei sunt înalte de 70 de centimetri.

Traficul pe DN 13B între Gheorghieni şi Praid, în judeţul Harghita, a fost oprit, marţi, în jurul orei 12.00, din cauza copacilor căzuţi pe şosea în urma viscolului.

Totodată, un pompier care intervenea pe DN 13B pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe şosea în urma viscolului a fost rănit, marţi după-amiază, de un arbore care s-a prăbuşit peste el. El a fost preluat de o ambulanţă SMURD şi transportat la Spitalul Municipal Gheorgheni, drumul fiind anevoios din cauza zăpezii şi a copacilor căzuţi pe şosea.

Sursa: mediafax.ro

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy