IPJ Harghita: În atenția utilizatorilor de trotinete electrice

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Guvernul a aprobat în şedinţa de luni, 04 octombrie,  o hotărâre prin care reglementează circulaţia trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Astfel, conducătorii de trotinete electrice nu au voie să circule pe trotuar, ci doar pe pistele pentru biciclete, dacă există.

Aceștia au obligaţia de a avea asupra lor actul de identitate.

Le este interzis să circule cu trotinetele electrice când se află sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive, respectiv când partea carosabilă e acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă.

În ceea ce priveşte condiţiile tehnice, trotinetele trebuie să fie dotate cu un sistem funcţional de direcţie, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace şi să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră.

Trotinetele mai trebuie echipate, pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate redusă, cu lumini şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, inclusiv la roți.

De asemenea, conducătorilor de trotinete le este interzis să transporte pasageri, aşadar trebuie să călătorească singuri, iar atunci când efectuează un viraj la stânga au obligaţia să coboare de pe vehicul.

Totodată, trotinetele electrice pot circula numai pe un singur rând pe drumurile publice, în niciun caz în tandem sau pe mai multe şiruri, iar la trecerile pentru pietoni, la fel ca şi în cazul bicicliştilor, le este interzis să traverseze călare, fiind obligaţi să redevină pedeştri.

Şi apropos de pedeştri, se cuvine, ba chiar se impune, să fim cu toţii cu picioarele pe pământ, să respectăm prevederile legale în vigoare, inclusiv aceste modificări privind circulaţia trotinetelor electrice, pentru a evita orice eventuale neplăceri sau evenimente nedorite.

Dacă porniţi la drum, de drum bun s-aveţi parte!

  • informații furnizate de IPJ Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy