Istoria se repetă, fără ca noi să învățăm ceva din ea

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mă uit și eu în jur ca să înțeleg cum e, de fapt, viața într-un mic județ … de munte.  Și constat că e cât se poate de liniștită – evident, pentru unii. Iar pentru alții, unitatea administrativ-teritorială Harghita, cu reședința la Miercurea Ciuc și cu o populație de 305.709 suflete (zice Eurostat) din care 82,89% s-au declarat maghiari la ultimul recensământ, este o necunoscută, ca atare, NU EXISTĂ.

În traducere liberă, este un paradis pentru talentați, un mediu numai bun pentru oameni cu imaginație, a căror minte a fost antrenată de cei cu funcții de decizie să omită normele.  De ce? Pentru că se lucrează asiduu la programarea ”genetică” a populației că NU SE POATE fără UDMR, fără statul ungar care în schimbul votului se îngrijește de toate problemele cetățenilor săi din afara granițelor, de la scutece la pregătirea pentru susținerea examenului de bacalaureat la Limba și Literatura Română și la dezvoltarea economică a ”Ținutului Secuiesc” prin  agricultură, adică back to … munca câmpului îmbogățindu-i pe câțiva oameni de casă (pentru curioși: https://atlatszo.ro/tamogatasok/gazdasagfejlesztesi-palyazat-szekelyfoldon-pult-alatt-megy-a-susmus). Cacofonia este intenționată. Și în curând o parte din populație nu va întâmpina dificultăți în a crede aceste baliverne, cu atât mai mult cu cât slugi se găsesc, și cu simbrie, și fără.

Pentru cei care nu au aflat: în satele din împrejurimea reședinței de județ s-au perindat crescători de animale din Ungaria care îi învățau pe proprietarii de cai din zonă să își potcovească patrupedele. Ideea ar fi fost salutară dacă animalele de tracțiune ar fi fost importate din China, via Budapesta, dar așa, maghiarul fiind politicos, l-a lăsat pe musafirul fără busolă să îi arate nordul în plin câmp, ziua în amiaza mare.

La fel se întâmplă peste tot, dar pentru că Guvernul ungar chiar are o strategie pe termen mediu și lung, învățământul a devenit domeniul țintă deoarece în perspectivă este nevoie de oameni cu altă mentalitate, de oameni care cresc în cultul FIDESZ și al lui Orban Viktor, părintele națiunii, care a anunțat că orizontul pentru actualele linii directoare ale politicii sale este 2030!

Bunăoară, s-au amenajat ”colțuri maghiare” în grădinițe, se construiesc grădinițe în zone de confluență lingvistică pentru a convinge familiile mixte să își înscrie copiii la acestea, doritorii beneficiază de burse prin Programul ”În limba maghiară pe pământul natal”, Asociația ”Rakoczi” organizează excursii pentru cunoașterea locurilor reprezentative ale fostei Ungarii Mari, există Programul ”Fără frontiere!” de care Liceul de Artă ”Pallo Imre” din Odorheiu Secuiesc a avut parte din plin anul trecut. Să ne amintim de scandalul cu harta Ungariei Mari desenată de elevi in curtea scolii in cadrul unui program de educatie.

În acest context socio-politic, domnul fost inspector școlar general Gârbea Petru-Ioan își spune Görbe Péter (nu mă refer la modul în care îl numește presa de limbă maghiară, ci de contul pe care și l-a făcut manu propria domnul inspector școlar general pe Linkedin, https://ro.linkedin.com/in/peter-gorbe-76397463), domnul președinte de onoare al Asociației Cadrelor Didactice Maghiare din România (ACDMR fiind secția învățământ a UDMR!), Laszloffy Pal, îl vizitează în biroul său pe Potapi Arpad Janos, secretar de stat pe probleme de politică națională, ca să se pună de acord asupra obiectivelor de politică națională ce urmează a fi transpuse în obiective didactice de ACDMR în procesul de perfecționare profesională pe care îl coordonează în România, la parteneriatul pe care l-a încheiat (2016) Liceul Teoretic ”Orban Balazs” din Cristuru Secuiesc cu filiala din Miercurea Ciuc a Universității Maghiare de Științe din Transilvania SAPIENTIA (înființată și finanțată de statul ungar) care, la  rândul ei, are niște parteneriate cel puțin interesante, dintre care aș aminti doar două, dar suficient de convingătoare: unul cu Universitatea Națională de Servicii Publice din Ungaria (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), unitate care asigură formarea de personal pentru administrația centrală de stat și pentru instituțiile de informații și de forță ale statului ungar, și cu Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc ce are ca obiect cercetarea în domeniul biologiei pentru gestionarea corespunzătoare a problematicii infecțiilor intraspitalicești. (Să nu uităm că infecțiile nosocomiale sunt o altă bubă de pe capul nostru, pentru care există ”Planul național de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale și monitorizare a utilizării antibioticelor și a antibiotico-rezistenței” și finanțarea aferentă, în consecință statul român va plăti statul ungar ca să îi facă treaba).

Demeter Levente, domnul director al Liceului Teoretic ”Orban Balazs”, membru în Corpul Național de Experți în Management Educațional, actual inspector scolar general, promovează oportunitatea ca elevii de liceu să se înscrie la cursuri de pregătire la română pentru bacalaureat finanțate de statul ungar prin Institutul de Cercetare pentru Strategie Națională (Nemzetstratégiai Kutatóintézet), condusă de Szasz Jeno, fostul primar al Odorheiului Secuiesc. Școala pe care a condus-o nu are profesori de română? Sunt slabi profesional? Sau poate că SAPIENTIA nu a format încă destui profesori de română? Rămâne să ne răspundă domnul amintit și poate va oferi o altă explicație decât cea clasică: este nevoie de o metodologie în limba maghiară pentru a preda limba română. Să adăugăm: unor copii care au fost privați de a învăța limba oficială a statului în care trăiesc. De cine? Hai să vedem! Tocmai de Hargita Megye Tanfelügyelősége, adică de Inspectoratul Școlar al județului Harghita, aflat în subordinea Nemzeti Oktatási Minisztérium, care nu e altceva decât Ministerul Educației Naționale. Prin faptul că are ștampila IȘJ Harghita, hârtia devine document! Chiar dacă nu cuprinde, în clar, și numele fostului inspectorul școlar general, domnul Gârbea Petru-Ioan, al inspectorului de specialitate și al președintelui de comisie. Ghidușie în toată regula!
O situație bizară avem și în exemplul următor: pentru cei care veghează la respectarea legalității în România, Consiliul Județean Harghita este mai întâi Hargita Megye Tanácsa. În Anul Centenar când UDMR inventase un centenar pentru maghiari. Eh, domnule Borboly Csaba trebuie să provocați o reacție ca să vă puteți victimiza, nu-i așa? Doar-doar reușiți să convingeți câțiva ageamii că nu vă sunt recunoscute drepturile lingvistice!

Și istoria se repetă, fără ca noi să învățăm ceva din ea. Încă o mostră! De data aceasta, fiind vorba de un proiect susținut de Guvernul ungar prin Fondul ”Bethlen Gabor”, domnului Borboly Csaba i-a fost jenă să mai recunoască faptul că este plătit de statul român pentru funcția pe care o exercită la Consiliul Județean Harghita, astfel că a păstrat doar titulatura în limba maghiară a acesteia. Iar domnului director al Liceului Teoretic ”Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc i-a revenit misiunea de a o alură ”oficială” acestei trebușoare.

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy