IJJ Harghita: 25 apeluri de semnalare a prezenței urșilor – bilanțul ultimei săptămâni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultima săptămână, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 25 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona localităților Sicasău, Lacu Roșu, Ciucsângiorgiu, Zetea, Băile Tușnad, Suseni, Frumoas, Cristuru Secuiesc, Ulieș, Corbu, Odorheiu Secuiesc, Praid, Miercurea Ciuc, Siculeni și pe drumul național DN 11C, care leagă Bixad de Lacul Sfânta Ana .

„Ca și localități de unde au fost făcute apelurile, cele mai multe au sosit din Miercurea Ciuc (4 apeluri) și Suseni (3 apeluri).
În ceea ce privește apelurile făcute din Miercurea Ciuc, la toate solicitările făcute pe 6 și 7 iulie au fost trimise echipaje de jandarmerie pentru a interveni. Dacă în primul caz ursul nu a fost găsit, în zilele de 6 (3 apel) și 9 iulie (1 apeluri), jandarmii au alungat în afara zonelor locuite urșii care se aflau în căutare de hrană în curțile oamenilor, dar și în ștrandul de la marginea localității.

Din satul Izvoare, comuna Zetea au fost făcute apeluri pe 3 iulie, ursoaică cu 3 pui, echipaje de jandarmerie ajunși la fața locului reușind să alunge ursul în afara zonelor locuite.
Din Băile Tușnad au fost făcute 2 apeluri, în data de 5 iulie, un exemplar de urs a fost extras prin eutanasiere/împușcare, iar cel de al exemplar a fost extras prin tranchilizare/relocare.
Pe 8 iulie, ne-a fost redirecționat un apel din județul Covasna, fiind semnalată prezența unui urs pe marginea drumului național DN 11C, deoarece nu se mișca. Echipajul de jandarmerie a constatat că de fapt acesta se odihnește la marginea drumului și a trecut la alungarea acestuia înspre pădure.
Tot 2 apeluri au fost făcute și din comuna Ciucsângiorgiu, dar de fiecare dată ursul a părăsit singur zona unde fusese semnalat.
Nici în urma apelurilor făcute pe 6 iulie din localitatea Praid (2 apeluri) pe 6 iulie din Odorheiu Secuiesc și Corbu nu a fost nevoie de intervenția echipajelor de jandarmerie trimise la fața locului.”,  a informat de căpitan Stan Marian, purtător de cuvânt al IJJ Harghita.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 179 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.
Pe timpul intervențiilor nu au fost înregistrate pagube sau alte incidente.

IJJ Harghita reamintește oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy