ISU Harghita: 3 incendii și 34 misiuni SMURD, în ultimele 24 de ore

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul zilei de ieri, 18 octombrie a.c., 47 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD. În afara acestor situații, pompierii harghiteni au intervenit pentru stingerea a 3 incendii, dintre care 2 produse la locuințe.

Astfel, 2 echipaje operative de pompieri militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o casă, în satul Polonița, comuna Feliceni. Forțele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că incendiul se manifesta în interiorul casei, pe o suprafață  de aproximativ 25 metri pătrați, cu posibilități de propagare la întreaga locuință și la o altă casă învecinată. Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, iar în urma acestuia nu au fost înregistrate victime. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de sistemul de încălzire (sobă cu acumulare de căldură) amplasat necorespunzător față de materialele combustibile. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri în valoare de 220.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 38.000 lei.

Seara trecută, în jurul orei 20:00, peste 20 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, SVSU Merești și Lueta au acționat pentru stingerea unui incendiu, izbucnit la o casă din localitatea Merești, din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. Pompierii au intervenit prompt și au stins flăcările care se manifestau la nivelul acoperișului, fără a fi înregistrate victime.

În urma incendiului, au ars: acoperișul casei, cu învelitoare din țiglă, pe o suprafață de circa 70 mp, plafonul camerelor, podul, mobilier bucătărie, materiale textile, izolație pereți interiori; s-au degradat: pereții exteriori și interiori, mobilierul din camere, tencuiala interioară și exterioară, aparate electrocasnice. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri în valoare de 80.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 25.000 lei.

Tot colegii noștri din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, alături de pompierii civili din cadrul SVSU Mugeni, au intervenit pentru stingerea unui incendiu, în localitatea Mugeni, care s-a manifestat la o anexă gospodărească (grajd cu șură), pe o suprafață de aproximativ 60 mp. Pompierii au acționat cu patru autospeciale de stingere, iar incendiul a fost lichidat după aproape două ore. Din fericire, pompierii au reușit limitarea propagării incendiului la întreaga construcție, cu o suprafață totală de 220 mp și au evacuat din interiorul anexei 5 porci. În urma incendiului, au ars: acoperișul anexei, din lemn, cu învelitoare din plăci de azbest, pe o suprafață de circa 60 mp, pereții laterali, izolație instalație electrică, paie și furaje. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un cablu electric defect, neizolat corespunzător. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri în valoare de 55.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 15.000 lei.

Începutul sezonului rece aduce cu el o creștere semnificativă a incendiilor produse la gospodăriile populației. În ciuda campaniilor de informare demarate anual, în colaborare cu autoritățile publice locale, numărul incendiilor la gospodării în sezonul rece continuă să crească producând pagube materiale, iar în cazuri mai grave, ducând la pierderi de vieți omenești. Pentru prevenirea unor astfel de evenimente nedorite, facem următoarele:

Recomandări privind exploatarea instalațiilor electrice:

  • Nu folosiți instalaţii și/sau aparate electrice cu defecţiuni sau improvizaţii.
  • Nu suprasolicitați reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori.
  • Nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator şi altele asemenea.
  • Este interzisă folosirea siguranţelor fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.
  • Nu efectuați lucrări de întreţinere, revizii şi reparaţii la instalaţiile electrice cu personal necalificat şi neautorizat.

 Recomandări privind exploatarea sobelor cu şi fără acumulare de căldură:

  • copiii nu vor fi lăsaţi niciodată nesupravegheaţi, cu focul aprins în sobă;
  • înainte de utilizare, sobele trebuie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în perfectă stare de funcţionare;
  • se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi se va evita supraîncărcarea acesteia;
  • este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului;
  • este interzisă aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile;
  • sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă;
  • în faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică cu dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 m;
  • nu se vor aşeza în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
  • la construcţia unei sobe se va avea în vedere ca fundaţia proprie a acesteia să nu fie amplasată direct pe pardoseala combustibilă sau pe grinzile de lemn ale planşeelor;
  • în camerele în care încălzirea se realizează cu sobe, este interzisă curăţirea duşumelelor şi a oricărui obiect aflat în încăperile respective cu substanţe inflamabile;
  • cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat.

Recomandări privind folosirea coşurilor şi a burlanelor pentru evacuarea fumului:

  • Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm. În spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
  • Se va evita încastrarea, în coşuri şi burlane, de elemente combustibile ale acoperişului sau planşeului.
  • Coşurile se vor prelungi deasupra acoperişului cu cel puţin 80 cm.
  • Se va realiza curăţirea anuală a coşurilor de evacuare a fumului, de către personal specializat în domeniu.

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.

  • ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy