ISU Harghita: Bilanțul zilei de ieri, 25 ianuarie, a fost unul tragic: o persoană decedată

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În plin sezon rece, incendiile produse la locuințe fac victime în rândul celor mai vulnerabili dintre noi: vâstnicii. Bilanțul zilei de ieri a fost unul tragic: o persoană decedată.

În cursul zilei de ieri, în jurul orei 10.45, un apelant al numărului unic 112 sesiza faptul că arde o casă în localitatea Bilbor, acesta semnalând totodată posibilitatea ca proprietara, o bătrânică, în jur de 80 de ani, să fi fost surprinsă în interiorul locuinței mistuite de flăcări. La adresa indicată, au fost mobilizate cu operativitate două echipaje de pompieri militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, fiind totodată alertate Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bilbor și Serviciul de Ambulanță Județean. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul era generalizat, flăcările manifestându-se violent în interiorul locuinței și la acoperiș, pe o suprafață de circa 60 mp. Vârstnica surprinsă de incendiu era evacuată din locuință, însă în stare de inconștiență. Colegii de la SAJ au aplicat manevre de resuscitare persoanei aflată în stop cardio-respirator, însă nu a mai putut fi salvată, medicul declarând decesul acesteia. Incendiul, care a afectat întreaga casă, a fost stins în jurul orei 13.10, echipajele acționând pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului. Conform cercetărilor efectuate, incendiul a fost, cel mai probabil, generat de jarul căzut din sistemul de încălzit (sobă cu acumulare de căldură).

Pentru evitarea unor asemenea tragedii,  pompierii vă recomandă să:

– Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

– Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

– Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

– Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;

– Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, sau nesupravegheate;

– Cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting  complet resturile de jar.

Pompierii militari harghiteni vă adresează rugămintea ca, în momentul izbucnirii unui incendiu, să vă autoevacuați urgent din clădire (casă, apartament, bloc, birou etc.), iar în situația în care există și alte persoane în construcția afectată de incendiu, să le evacuați ori să vă asigurați că se autoevacuează. În niciun caz, să nu încercați să îl stingeți dacă astfel vă periclitați sănătatea ori viața și să nu vă întoarceți după bunuri pe care le considerați de valoare: viața dumneavoastră este neprețuită!

Un alt incendiu a cărui cauză probabilă a constituit-o coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, a izbucnit în această dimineață, în jurul orei 05.00, în dormitorul unei locuințe din localitatea Moglănești, municipiul Toplița. La locul producerii evenimentului au fost mobilizate de urgență echipajele Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, care au stins incendiul, împiedicând propagarea flăcărilor la acoperișul casei și limitând pagubele la aproximativ 10 metri pătrați din peretele de lemn din spatele hornului.

În timpul sezonului rece se constată o intensificare a incendiilor produse la locuințe, evenimente ce pot amenința viața și sănătatea populației, precum și bunurile acesteia. Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, cetățenii trebuie să conștientizeze riscurile utilizării mijloacelor de încălzire și a instalațiilor electrice cu defecțiuni și improvizații. Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

 Totodată, în ultimele 24 de ore, salvatorii harghiteni au acționat pentru acordarea asistenței medicale de urgență în 12 solicitări, în urma cărora 12 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

NU UITAȚI! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy