ISU Harghita explică cum se face recoltarea cerealelor păioase și igienizarea terenurilor arabile

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Se vor urmări, în principal, următoarele probleme:

  1. Folosirea utilajelor agricole
  • verificarea utilajelor agricole, de către o comisie, care va elibera un proces-verbal din care să rezulte că maşinile corespund din punct de vedere al prevenirii incendiilor şi că sunt dotate cu mijloace iniţiale de stingere;
  • adeverinţă că şoferul / mecanizatorul a fost instruit pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor
  1. Verificarea utilajelor / maşinii
  • sistemul de aprindere, de alimentare şi de carburaţie;
  • instalaţia electrică;
  • ţevile de eşapament
  1. Combinele
  • fixarea şinelor pe toba de eşapament;
  • întinderea curelelor de acţionare a tobei;
  • verificarea periodică a tobei pentru a nu se înfunda cu tulpini de cereale;
  • înlăturarea înfăşurărilor de paie;
  • prevederea cu lanţ pentru scurgerea electricităţii statice;
  • alimentarea maşinilor cu carburanţi (locuri special amenajate);
  • parcarea maşinilor pe câmp;
  • secerişul şi recoltarea cu combina;
  • stingerea incendiilor izbucnite în lanuri sau la maşinile agricole.
  1. Dotarea utilajelor agricole şi a maşinilor
  • tractoare = 1 stingător portativ cu pulberi stingătoare;
  • tractoare cu remorcă = 2 stingătoare portative;
  • combină = 1 stingător portativ + 1 vas cu apă de 50 litri;
  • motocositoare = 2 stingătoare portative cu pulberi stingătoare;
  • autocamioane = 1 stingător portativ cu pulberi stingătoare;
  • autocamioane cu remorcă = 2 stingătoare portative cu pulberi stingătoare
  1. Dotarea punctului de recoltare manual
  • 1 – 2 pluguri sau discuri şi mijlocul de tractare aferent acestora;
  • 1 remorcă echipată cu 10 stingătoare portative cu pulbere stingătoare, 5 coase, 10 – 15 mături de nuiele cu coada de minim 3 metri, 10 găleţi pentru apă, 1 rezervor pentru apă de minim 500 litri;
  • 1 cisternă remorcabilă cu pompă
  1. Echiparea postului de incendiu pentru depozitul de furaje
  • 4 stingătoare portabile cu pulberi stingătoare;
  • 4 căngi cu coada de minim 3 metri;
  • 8 mături de nuiele cu coada de minim 3 metri;
  • 6 găleţi din tablă;
  • 4 lopeţi sau cazmale;
  • 4 coase.
  1. Igienizarea terenurilor arabile

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire; pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin <LLNK 12007   163 50EI01   0 61>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007.

Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. Primarul transmite un exemplar din permisul de lucru cu focul celui care solicită permiterea executării arderii miriştii, vegetaţiei uscate sau resturilor vegetale, iar pe cel de-al doilea serviciului public voluntar pentru situaţii de urgenţă.

Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu foc executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.

Nerespectarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor privind utilizarea focului deschis constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:

Conform articolului 96, alin.(1), pct. 9, din OUG 195/ 2005 modificată cu Legea 265/2006, nerespectarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Autorităţii pentru Protecţia Mediului şi fără informarea în prealabil a Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă, se sancţionează cu amendă cuprinsă intre 3.000-6.000 lei pentru persoane fizice şi amendă cuprinsă între 25.000 şi 50.000 lei pentru persoane juridice.

În conformitate cu prevederile art.1, alin.(3), lit.r) şi s) din H.G.R. nr. 537/ 2007 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei:

  1. r) arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  2. s) amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Constituie contravenţii silvice (conform Legii 171/ 2010) şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei următoarele fapte:

art. 9, lit.b) aprinderea focului în fondul forestier naţional în alte locuri decât cele special amenajate şi marcate ori la o distanţă mai mică de 30 metri de limita pădurii;

art. 10, lit.a) încălcarea normelor de apărare împotriva incendiilor specifice fondului forestier, în zonele limitrofe acestuia, precum şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier.

 

  • Distanţe minime de siguranţă: 40 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.).
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy