ISU Harghita: Peste 200 de mesaje RO-ALERT, de la începutul acestui an

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Pentru asigurarea măsurilor specifice de autoprotecție şi avertizarea populației, doar în acest sfârșit de săptămână, au fost transmise 18 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, semnalând prezența animalelor periculoase (urși), în localitățile Toplița (4), Miercurea Ciuc (4), Gălăuțaș (2), Suseni (2), Bilbor (2), Zetea (2) și Sândominic (2).

În ultima perioadă de timp, se constată o creștere a prezenței animalelor sălbatice periculoase (urși) în proximitatea așezărilor umane sau în locuri frecventate de turiști. Aceasta este o situație care impune avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația este informată de existența pericolului imediat și poate adopta măsurile de autoprotecție care se impun în aceste cazuri. (pentru mai multe informații despre sistemul R0-ALERT: https://ro-alert.ro/).

Având în vedere creșterea numărului de incidente care pot pune în pericol viața cetățenilor, de la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita s-au transmis, de la începutul acestui an, 210 mesaje de avertizare a populației prin sistemul Ro-Alert, în urma semnalării prezenței urșilor în proximitatea comunităților harghitene, dintre care 14, înluna ianuarie, 8, în februarie, 22, în martie, 42, în aprilie și 124, de la începutul lunii mai și până în prezent.

Pentru prevenirea unor situații de risc, în mesajele Ro-Alert transmise, recomandăm: Evitați zona, rămâneți în locuințe! Păstrați distanța față de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți! Fără să vă expuneți pericolului, protejați animalele din gospodărie!”

Platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU sunt două surse importante de informare. Acestea oferă informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, precum și despre măsurile de siguranță pe care cetățenii le pot lua pentru a se proteja pe ei și pe cei din jur.    

Aflați cum să reacționați în caz de necesitate și fiți prevăzători pentru a face față oricărei situații de urgență! Obțineți mai multe informații cu privire la modul de comportare accesând platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, disponibilă la adresa https://fiipregatit.ro.

Descărcați aplicația DSU care oferă informații extrem de utile despre prevenirea sau modul de reacție înainte, pe timpul și după producerea unor situații de urgență. Aceasta poate fi obținută, gratuit, din App Store sau Google Play.

                                                                                       

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy