ISU Harghita: Intervențiile salvatorilor din ultimele 24h

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultimele 24 de ore (05.04.2023), salvatorii harghiteni au intervenit pentru stingerea unui incendiu, acordarea de prim ajutor, asigurarea/supravegherea zonei în urma producerii unui accident rutier pe DN 13/B,  precum și pentru degajarea unui brad căzut pe DN 12/C, ce a blocat temporar circulația, eveniment produs  în contextul fenomenelor meteorologice prognozate, totalizând 11 situații de urgență gestionate.

Astfel, în perioada de referință, echipajele SMURD au acționat pentru gestionarea a 8  cazuri, un copil și 7 persoane adulte fiind asistate medical.  

Seara trecută, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și pompierii civili din cadrul Serviciului Voluntar pentu Situații de Urgență Cristuru Secuiesc au intervenit prompt, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Rugănești, comuna Șimonești. Ajunse la locul evenimentului, echipajele de stingere au constatat faptul că ardea funinginea din interiorul coşului de fum. Incendiul a fost localizat și lichidat în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii acestuia. Cauza probabilă a incendiului a fost determinată de coșul de fum necurățat de funingine.

Pentru a evita astfel de situații, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an.

Având în vedere că atenționarea meteorologică COD GALBEN emisă de către Administrația Națională de Meteorologie ce vizează ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului și polei a fost prelungită până mâine, 07 aprilie, ora 12:00, facem apel la cetățeni să țină cont de recomandările noastre:

evitați să porniți la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;

 urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților;

– evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;

–  în situația manifestării vântului puternic, rămâneți în spații închise care vă asigură protecția și evitați deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

          Totodată, în contextul avertizărilor meteorologice de vreme severă pentru județele vecine din Moldova, pentru gestionarea în cele mai bune condiții a potențialelor efecte și eficientizarea misiunilor de răspuns, s-a dispus măsura trimiterii în sprijin a 2 echipaje de pompieri harghiteni cu o autospecială pentru transport victime multiple și o șenilată.

De asemenea, în perioada de referință, au fost transmise 6 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în localitățile Suseni (2), comuna Sărmaș, sat Fundoaia (2) și comuna Atid, sat Șiclod (2).

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy