ISU Harghita: Misiunile pompierilor din ultimul weekend al lunii mai

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În acest sfârșit de săptămână (24–26 mai), pompierii militari harghiteni au răspuns la 28 solicitări pentru gestionarea situațiilor de urgență, la nivel județean.   

În această perioadă, cazurile pentru acordarea măsurilor de prim ajutor au reprezentat cea mai mare pondere a misiunilor efectuate de către salvatori, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical 19 persoane aflate în dificultate.

De asemenea, concomitent cu aceste misiuni, în ultimele 72 de ore, echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea a 4 incendii, iar echipajele operative au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, în urma producerii a 2 accidente rutiere pe DJ 131, localitatea Ocland, respectiv DN 15, localitatea Borsec.

Totodată, salvatorii au intervenit în sprijinul comunităților și în alte 3 situații:o misiune de deblocare ușă apartament, în municipiul Miercurea Ciuc, o misiune de asistență/transport persoană supraponderală, în sprijinul unui echipaj SAJ, în municipiul Odorheiu Secuiesc, precum și o misiune de salvare a unui câine, în Miercurea-Ciuc.

Vineri, 24.05.2024, în jurul orei 18:50, pompierii Detașamentului Odorheiu Secuiesc au intervenit, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, pentru localizarea și stingerea unui incendiu produs, cel mai probabil de un scurtcircuit electric, la o mașină de spălat rufe, dintr-o casă de locuit, din municipiul Odorheiu Secuiesc. Intervenția promptă a salvatorilor harghiteni a condus la localizarea și lichidarea rapidă a incendiului fără ca acesta să se extindă. Au ars carcasa mașinii de spălat și izolația cablurilor și a fost afectat de fumul degajat atât mobilierul, cât și întreaga încăpere.

Tot pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au acționat sâmbătă, 25.05.2024, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, aflat parcat într-o curte, pe strada Margaretei, din municipiul Odorheiu Secuiesc. Pentru gestionarea evenimentului, la fața locului s-au deplasat operativ, două echipaje operative, cu două autospeciale de stingere ale subunității. Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul, care se manifesta la autoturism, cu operativitate, în mai puțin de o jumătate de oră, împiedicând propagarea acestuia la celelalte mașini aflate în apropiere. În urma producerii evenimentului, cel mai probabil din cauza jocului copiilor cu focul, au ars prelata, materiale plastice, un cauciuc, burete, capitonaj; s-au deteriorat vopseaua, atât pe interiorul, cât și pe exteriorul mașinii, părți metalice și geamul lateral al portierei. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Supravegheați copiii și explicați-le pericolul jocului cu focul!

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu rănirea copiilor, pompierii militari harghiteni recomandă celor care îi au în grijă pe cei mici, însușirea regulilor și măsurilor de prevenire a incendiilor și respectarea strictă a acestora.

    Astfel, pentru siguranța copilului dumneavoastră:

• înlăturați orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lui;

• păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care nu are acces;

• nu îi permiteţi accesul, nesupravegheat, în depozite de furaje, șuri, poduri, magazii, grajduri etc., cu mijloace care pot produce incendii;

• nu îl lăsaţi singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune;

• odată cu creșterea, învăţaţi-l cum să utilizeze sursele de aprindere și să se comporte în situaţii de pericol.

De asemenea, învățaţi copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în situații critice:

• dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;

• dacă nu poate părăsi locuința, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la numărul unic pentru urgențe 112 și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor;

• să nu se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință;

• dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;

• atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

Sâmbătă noaptea, în jurul orei 02:30, pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Mihăileni au acționat, cu cinci autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o anexă gospodărească din localitatea Mihăileni. În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a fost stabilită ca fiind efectul termic al curentului electric determinat de un conductor electric defect, neizolat sau cu izolația deteriorată, a ars anexa gospodărească, în proporție de 80%.

Un alt incendiu s-a produs, duminică dimineața, în comuna Zetea, satul Șicasău, unde, pompierii harghiteni din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu SVSU Zetea, au intervenit, cu trei autospeciale de stingere, pentru lichidarea flăcărilor care au cuprins o baracă. În urma evenimentului, cauzat cel mai probabil de un scurtcircuit electric, au ars baraca, pe circa 12 mp, un frigider, un aragaz, o sobă metalică, obiecte de mobilier și articole textile.

Pentru protecția populației, în acest sfârșit de săptămână, au fost transmise 18 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, semnalând prezența animalelor periculoase (urși), în localitățile Toplița (4), Miercurea Ciuc (4), Gălăuțaș (2), Suseni (2), Bilbor (2), Zetea (2) și Sândominic (2).

Pentru a fi pregătiți în fața oricărei situații de urgență, accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, disponibilă la adresa https://fiipregatit.ro.

De asemenea, descărcați aplicația DSU, care oferă informații utile despre prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență, din App Store sau Google Play.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE     

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy