ISU Harghita: Sfârșit de săptămână cu peste 30 de intervenții pentru pompieri (18-20 august)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

              În acest sfârșit de săptămână (18-20.08.2023), pompierii militari harghiteni au gestionat 32 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 27 de solicitări, în urma cărora 29 de persoane au primit ajutor calificat. 

              Astfel, în perioada de referință, echipajele operative  au intervenit pentru stingerea unui incendiu, precum și în alte 4 intervenții în sprijinul comunităților, dintre care 2 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unor accidente rutiere, pe DE 578 și DJ 138, pe raza localităților Sărmaș și Zetea, precum și 2 misiuni de degajare copaci căzuți pe carosabil și evacuarea apei din zonele inundate.

              Vineri, 18.08.2023, 4 echipaje operative din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc au intervenit, cu promptitudine, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, autoscara mecanică și o ambulanță SMURD, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un siloz, din cadrul unei fabrici de prelucrare a lemnului, din municipiul Miercurea Ciuc. La sosirea echipajelor de intervenție arderea se manifesta în interiorul silozului cu degajări de fum, cu pericol de explozie și de propagare. Pentru lichidarea incendiului pompierii au acționat aproximativ 16 ore. În urma evenimentului a ars o cantitate de aproximativ 10%, din totalul de 12 tone de rumeguș depozitat în siloz și s-au deteriorat: saci de filtrare, suport saci, instalație pneumatică de curățare a sacilor, 2 ferestre suprapresiune, 4 ferestre de vizualizare, senzori de fum, de pulberi și de nivel, tabloul electric al instalației de descărcare a silozului, motoare electrice, șnec golire siloz. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind electricitate statică datorată unei defecțiuni la sistemul de transport al rumegușului. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, doar pagube materiale evaluate la aproximativ 250.000 lei.

                În cursul zilei de ieri, 20 august a.c., în contextul avertizării meteorologice COD Galben de intensificări ale vântului, averse de peste 20-35l/mp, descărcări electrice, ce a vizat mai multe localități din județul Harghita, un efort deosebit a fost concentrat pentru gestionarea efectelor generate de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase. Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița în cooperare cu  Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Bilbor au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru limitarea și înlăturarea efectelor vremii nefavorabile, pentru degajarea a trei copacilor căzuți pe carosabil, pe DJ 174A și evacuarea apei din 10 curti și 2 case inundate, în localitatea Bilbor. Din fericire, evenimentele s-au soldat doar cu pagube materiale, neînregistrându-se victime.

              Totodată, au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în localitatea Praid.

              Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.                         

                                                            COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy