Job shadowing și mobilitate cu elevii în proiectul Erasmus + ,,A school for everyone” pentru echipa de la Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Topliţa

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Cel de-al doilea an al Proiectului de Acreditare în domeniul educației școlare, finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+ 2021-2027, a cuprins participarea la mobilități de formare, în străinătate, atât a profesorilor (job shadowing), cât și a elevilor, în oraşul Manavgat, regiunea Antalya, Turcia, la Șule Muzaffer Büyük Meskeki ve Tenkik Anadolu Lisesi, în perioada 29.05 -03.06.2023

Erasmus nu este o simplă excursie într-o altă țară, este o experiență de viață. Experiența Erasmus+ ține de latura culturii organizaționale şi este definitorie pentru cunoaștere, autocunoaștere, intercunoaștere, pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale, dar și pentru formarea abilităților lingvistice în noul cadru de referință European. În cadrul mobilităților s-au pus în evidență valorile comunității noastre școlare, cu scopul alinierii acestora la cele ale comunităţii europene, o comunitate cu tradiții puternice şi bine definite.

Aceste mobilități înseamnă și capacitatea de comunicare în limbi de circulație internațională, dezvoltarea și oportunitatea de a vorbi cu cetățeni din alte țări. Este un prilej în calea devenirii elevilor, în transformarea lor în cetățeni europeni, depășind barierele granițelor.

Mobilitatea de grup a elevilor s-a desfășurat în școala gazdă, Șule Muzaffer Büyük Meskeki ve Tenkik Anadolu Lisesi. Pe parcursul celor 5 zile, s-au desfășurat activități care au vizat instrumente de lucru digitale, interactive, în echipă, practici ecologice concentrate pe dezvoltarea unui comportament responsabil față de mediu, prezentarea istoriei, a culturii și tradițiilor celor două țări partenere. Elevii au participat activ la lecţii de matematică, biologie, istorie, limba maternă şi limba engleză, la cursuri opţionale de artă dramatică, arte plastice şi gastronomie. Astfel, au observat modul de învățare, predare, evaluare din sistemul de învățământ din Turcia, au interacţionat cu elevii turci, au schimbat opinii, şi-au împărtăşit gânduri, idei, obiceiuri specifice vârstei.

În cadrul vizitelor culturale, elevii români împreună cu elevii turci, au descoperit puncte de interes turistic, utilizând diverse instrumente și descrierea obiectivelor prin indicii precise. Pe parcursul activităților, copiii din România au colaborat cu copiii din Turcia, fiecare având păreri și convingeri conturate în contexte culturale diferite. Au învățat să accepte și alte puncte de vedere și să trateze diferențele cu respect. Activitățile și atelierele la care au participat, au creat o conexiune între copii. Aceștia și-au exersat capacitățile de comunicare în limba engleză și nu numai, fiecare reușind să învețe cuvinte din limba țării partenere.

Concomitent cu mobilitatea de grup, trei profesori din școala noastră au participat la activități de job shadowing la Șule Muzaffer Büyük Meskeki ve Tenkik Anadolu Lisesi, efectuând asistențe la ore, la diferite discipline și arii curriculare: matematică, fizică, biologie, limba engleză, limba turcă, gastronomie, activități cu elevii cu CES, ateliere STEM și ateliere de artă dramatică, pantomimă și pictură. Acest lucru a reprezentat o oportunitate binevenită, atât de învățare cât și de împărtășire a experiențelor. O gamă variată de metode și tehnici noi, cu aplicabilitate practică în procesul de învățare, digitalizarea resurselor de învățare, stilul de comunicare şi relaţionare între profesori şi elevi sunt câteva exemple de bune practici cu care am luat contact, alături de colegii turci.

Activitatea de job shadowing a fost organizată astfel încât informația să vină treptat, permițându-ne să identificăm resurse pentru exercițiu. Profesorii români au aflat despre sistemul de educație din Turcia, despre documentele curriculare folosite în școala turcă și despre programul de învățare al elevilor. De remarcat sunt simplitatea şi numărul redus al documentelor curriculare, lejeritatea predării şi comportamentul prietenos, familiar, în cadrul grupurilor, în colectivul de cadre didactice, între profesori şi elevi, întreaga comunitate şcolară fiind una bine închegată, cu roluri bine definite, dar, în acelaşi timp, caldă, amicală, asemenea unei familii.

La final s-au evaluat activităţile realizate pe parcursul săptămânii și a fost prezentată o nouă platformă de învățare, realizată în cadrul unui alt Proiect Erasmus+, cu parteneri din diferite ţări, coordonată de către o şcoală din România. Activităţile s-au încheiat cu ceremonia oficială, în cadrul căreia, coordonatorul activităților, Onur Arslan, ne-a înmânat certificatele de participare. Toată această experienţă Erasmus+, finanţată de Uniunea Europeană, constituie un exemplu, cu siguranţă, demn şi neapărat de repetat, ȋn urma căruia se descoperă lucruri şi locuri noi, se relaţionează cu oameni experimentaţi şi valoroşi, cu scopul dezvoltării, atȃt profesionale, cât şi personale.

A fost o săptămână în care am avut parte de experiențe noi, inedite, utile pentru activitatea de la clasă, dar şi de zile cu soare, momente de vis, condiţii de cazare şi masă la superlativ, trataţie de înaltă calitate, de care mulţi dintre noi, nu am mai avut parte până acum. Deci, mulţumim Erasmus+, mulţumim, Onur Arslan şi echipei! De asemenea, felicităm elevii, (pe care, cu greu, am reuşit să-i adunăm…), pentru comportament şi atitudine, pentru participare şi implicare în activităţi: Lorena Burcsa, Elena Ujică, Marina Rebendici, Larisa Vâga, Cristina Forika, Denis Tornea, Roxana Jîrcan, Daria Văsălag şi Luca Nuţ. Mulţumim, totodată, părinţilor lor, pentru deschidere şi încredere!

Am promis că va urma, deci…va urma!

Echipa de proiect:

Emiliana Neli Avram – coordonator proiect

Mirela Nemțoc – director

Gheorghe Alin Negrea, Silviu Dobrean, Anca Truța – profesori

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy