Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Jocurile și interesele care se învârt în jurul Lacului Roșu

Recent, publicația noastră arăta jocurile și interesele care se învârt în jurul Lacului Roșu și promiteam că vom reveni (https://ziarharghita.ro/se-amplifica-semnalele-ca-la-lacu-rosu-se-pregateste-o-lovitura-gen-belina).

Iată că susținerile noastre de la acel moment sunt confirmate de realitate.

Pe surse, am intrat în posesia unui document emis de administrația Parcului Național Hășmaș-Cheile Bicazului către primăria Gheorgheni, în care, după un îndelungat expozeu cu privire la intenția demarării procedurii de asociere în participațiune pentru exploatarea serviciului cu bărci pe Lacu Roșu, conducerea Parcului spune: “vă comunicăm intenția noastră pentru analizarea oportunității practicării în comun a activităților descrise având în vedere că UAT Gheorgheni este proprietarul terenului aferent accesului la suprafața Lacului Roșu și pentru ca venitul generat de această activitate să poată fi utilizat în favoarea comunității locale și pentru dezvoltarea sustenabilă a stațiunii Lacu Roșu, parte administrativă a UAT Gheorgheni”.

Iată cum se confirmă ceea ce susțineam în articolul anterior că, de fapt, Parcul nu poate desfășura activitatea turistică cu bărcile fără acceptul administrației din Gheorgheni, de fapt al firmei Monturist, care are în proprietate acel teren de acces la lac. Firma Monturist are unul dintre asociația primăria Gheorgheni, iar firma Monturist a încheiat un contract de colaborare cu firma Viridis, cea care operează bărcile pe Lacu Roșu, prin care acordă acesteia accesul la lac.

Mai precizăm că firma Monturist se află în centrul unui proces penal pentru fapte de corupție, instrumentat de DNA, în care este inculpat Mezei Janos,fostul primar .

Deci, să recapitulăm.

Lacu Roșu este o resursă naturală unică în România. Este un loc vizitat anual de zeci de mii de oameni, de pe urma cărora toți agenții economici din zonă produc profit, oferă locuri de muncă unor oameni din zonă etc. Unul dintre cele mai profitabile servicii este cel de operare a bărcilor pe Lacu Roșu, deținut de firma Viridis. Acest serviciu a devenit scop pentru un grup de interese al UDMR care vrea să pună mâna pe el, iar dincolo de ei stau interesele ungare, care gândesc pe termen lung viitorul stațiunii în beneficiul lor.

Cum să facă asta? Emitem și noi o ipoteză, un scenariu, pe baza a ceea ce știm până în prezent.

Administrația Parcului Național Hășmaș-Cheile Bicazului anulează, sub un pretext, avizul acordat firmei Viridis, apoi, vine cu ideea asocierii în participațiune cu o firmă, dar pe care, iată, conform propriei adrese către Primăria Gheorgheni, nu o poate concretiza, fiindcă legal nu are posibilitatea de a acorda acces la Lacu Roșu câștigătorului procedurii amintite. Dar încearcă, poate primarul din Gheorgheni intră în horă, fără să-și dea seama. Din câte cunoaștem în acest moment, Primăria Gheorgheni nu a răspuns solicitării Parcului. Legal, nici nu putea, fiindcă firma Monturist are 3 asociați, dintre care unul este primăria sectorului V din Budapesta, care trebuie consultați pentru a putea emite o decizie. Iar aceștia suflă și în iaurt acum, de teamă să nu mai facă vreo faptă care să-i aducă, din nou, în atenția organelor statului.

Practic, lucrurile sunt blocate la Monturist. De aceea, această firmă trebuia să fie desființată, după cum își doreau unii. Dar iată că nu se poate chiar așa simplu.

Și pentru că în adresa invocată mai sus, administrația Parcului Național invoca veniturile generate de activitatea de pe Lacu Roșu, ne întrebăm a cui va fi responsabilitatea pentru blocarea acesteia în sezonul turistic care începe imediat și pierderile pentru toți, provocate de interese străine de binele public?

Și cum avem semnale că instituții ale statului sunt atente la această chestiune, suntem convinși că nici un nume – știm noi care, oricât de bine este situat în guvernul României, invocat uneori ca o garanție a ceea ce se petrece la Lacu Roșu, nu va avea nici un efect. Ba dimpotrivă!
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.