Județul Harghita, regiune bioculturală – propunerea lui Borboly Csaba la ședința comisiei ENVE

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și membru al Comitetului Regiunilor (CoR) propune introducerea în politica europeană a conceptului de regiune bioculturală. Propunerea a fost făcută cu ocazia ședinței Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) care a avut loc în data de 28 ianuarie la Bruxelles și unde au fost dezbătute aspecte referitoare la Convenția pentru Diversitatea Biologică.

Această temă este abordată de președintele consiliului județean, în colaborare cu Grupul de lucru pentru gestionarea durabilă a peisajelor, în special cu Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În înțelesul propunerii, prin introducerea conceptului de regiune bioculturală ar putea fi conectate diferitele strategii europene și Convenția pentru Diversitatea Biologică. Identitatea culturală și biodiversitatea se interconectează nu numai în regiunea noastră, în România, ci și în Europa și în numeroase regiuni ale lumii.

Borboly Csaba a evidențiat în cadrul propunerii faptul că co-evoluția om-natură, modul tradițional de gospodărire a terenurilor, respectiv valoarea naturală ridicată și biodiversitatea regiunilor joacă un rol cheie în dezvoltarea rurală durabilă. Astfel definirea și gestionarea acestora ca regiuni bioculturale poate reprezenta un instrument indispensabil pentru dezvoltarea durabilă și care poate conduce la dezvoltarea economică, păstrarea valorilor culturale și conservarea biodiversității.

În ciuda faptului că în ceea ce privește regiunile bioculturale există un volum mare de cunoștințe și know-how, acest concept nu este cuprins în procesul de decizie de la nivel înalt.

Am încredere că județul Harghita, această regiune, mulțumită valorilor culturale și naturale poate deveni un centru de dezvoltare rurală durabilă care, pe lângă păstrarea valorilor noastre poate contribui la bunăstarea locuitorilor din această zonă și cu care fiecare dintre noi se poate mândri. Atragem atenția instituțiilor europene în acest sens, deoarece prin finanțare europeană au fost dezvoltate localitățile, drumurile, s-au construit rețele de canalizare, s-a contribuit la bunăstarea comunităților. Trebuie să ne facem auzită vocea și trebuie să solicităm finanțarea europeană în numeroase domenii, trebuie să protejăm comunitatea a cărei membri suntem, acesta este motivul pentru care trebuie să ne asigurăm prezența în cadrul instituțiilor Uniunii Europene, a afirmat Borboly Csaba.

Demersurile întreprinse de Borboly Csaba, în calitate de raportor pe tema coexistenței cu speciile care stârnesc conflicte în cadrul Directivei Habitate, pot fi consultate accesând următorul link:

https://www.borbolycsaba.ro/ro/promovarea-coexistentei-cu-specii-care-starnesc-conflicte-in-cadrul-directivelor-habitate/

Despre activitatea lui Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor, puteți afla mai multe:

https://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy