Kelemen Hunor: suntem pro-europeni, dar acest lucru nu înseamnă că ignorăm problemele UE

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Lipsa de încredere este cea mai mare problemă pentru țările membre ale UE. De aceea este nevoie de o reformă, de o resetare a Uniunii Europene, trebuie să vorbim deschis despre problemele existente – a subliniat, astăzi, președintele UDMR, Kelemen Hunor, la conferința „Drumul către Sibiu – Un pas mai aproape”, organizată de reprezentanța Comisiei Europene la București.

În cadrul dezbaterii intitulate UE și provocarea iliberalismului: Care este viitorul democrației?, liderul UDMR a precizat faptul că formațiunea pe care o conduce este pro–europeană. Președintele Kelemen Hunor consideră că, fără UE, România ar fi un stat eșuat in 2018, iar orice discuție despre o eventuală ieșire din UE este foarte periculoasă. În aceeași măsură, UDMR este un susținător al Alianței Nord-Atlantice, iar fără NATO – fără această ”centură de siguranță” – și fără parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, România ar deveni vulnerabilă față o altă putere regională din Est. Dinspre Est niciodată nu am primit nici libertate, nici prosperitate, nici securitate – a arătat liderul Uniunii.

În cadrul dezbaterilor președintele UDMR, Kelemen Hunor, a atras atenția asupra faptului că a fi pro-european nu înseamnă să nu identifici sau să ignori problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană și întreg continentul european. Cele mai mari probleme ale UE sunt astăzi, total diferite de cele din trecut, însă acestea nu au nimic în comun cu iliberalismul.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că politicienii Europei trebuie să analizeze din când în când motivele pentru care există această mare neîncredere față de UE, ce anume a greșit mainstream-ul politic în ultimii 20-25 de ani. Daca vor reuși să dea un răspuns corect la această întrebare, dacă va exista un diagnostic corect în acest sens, atunci vor fi găsite și soluții realiste.

Liderul Uniunii a mai precizat că, în timp ce Uniunea Europeană este foarte puternică economic, în același timp este foarte slabă din punct de vedere politic și militar. Însă cei trei piloni trebuie să funcționeze împreună: economia, puterea politică și cea militară. Trebuie o reformă, o resetare în interiorul UE, pentru că dincolo de distanța dintre Est si Vest, de aspectele legate de mentalitate care provin din istoria noastră foarte diferită, sunt și alte chestiuni care trebuie discutate.

Președintele UDMR consideră că România nu este în pericol în ceea ce privește iliberalismul, deoarece România niciodată în ultimii 28 de ani nu a fost o democrație liberală, nici democrație creștin democrată sau social democrată. A fost o democrație originală, care, din păcate, și după 28 de ani are efecte extrem de dăunătoare asupra mentalității și gândirii noastre. Separarea puterilor în stat nu s-a întâmplat nici până în 2018, nu există stat de drept acolo unde legile nu sunt respectate – în acest sens, liderul Uniunii a amintit cazul UMF din Tg Mureș și legile privind retrocedările – și, cu toate că țara are toate instituțiile democratice fundamentale, lipsește însă conținutul activității acestora.

Dacă în perioada următoare politicienii pro-europeni ai României ar avea un dialog sincer și ar conveni asupra a patru-cinci domenii în care ar fi nevoie urgent de un consens, cel puțin la nivel parlamentar, atunci și țara s-ar putea dezvolta – a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Răspunzând la o întrebare adresată de participanți, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a arătat că descentralizarea ar fi domeniul principal în care ar trebui să se ajungă la consens. Luarea deciziilor trebuie fie cât mai aproape de cetățeni. Foarte multe dintre problemele existente ar fi soluționate dacă s-ar acționa în conformitate cu principiul subsidiarității.

Comunicat de presă

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy