La datorie, de Crăciun – 50 de misiuni desfășurate de pompierii militari harghiteni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În minivacanţa de Crăciun, pompierii militari harghiteni s-au aflat, zilnic, la datorie pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei cetăţenilor. În perioada 21-27.12.2018, la nivelul judeţului Harghita, s-au înregistrat 50 de situaţii de urgenţă.

Pompierii harghiteni au intervenit pentru stingerea a 7 incendii cauzate, în general, de nerespectarea regulilor de folosire a mijloacelor de încălzire, iar echipajele SMURD au acţionat în 41 de cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat şi a asistenței medicale de urgență. De asemenea, salvatorii harghiteni au mai intervenit într-un caz de asistenţă persoană blocată în apartament, în municipiul Odorheiu Secuiesc şi într-o situaţie pentru descarcerarea unei persoane surprinsă în cabina unui autoutilaj, răsturnat într-un heleşteu din comuna Ciumani.

Astfel, în data de 23.12.2018, la ora 0702, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o anexă gospodărească în satul Bodogaia, comuna Secuieni. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (9 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale de lcuru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta la acoperişul anexei, din lemn, cu învelitoare din ţiglă, pe o suprafaţă de aproximativ 30 mp. S-a acționat pentru localizarea și stingerea incendiului, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cristuru-Secuiesc (10 pompieri civili cu 2 autospeciale de interveţie), acesta fiind lichidat la ora 0815.

În urma incendiului au ars circa 30 mp din acoperişul anexei. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de conductori electrici improvizaţi. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 200.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 10.000 lei.

În aceeași dimineaţă, la ora 0722, prin numărul unic de urgenţă 112, a fost anunţat un incendiu la un bloc de locuinţe din oraşul Borsec, strada Carpaţi. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 4 subofiţeri din cadrul Gărzii de intervenţie nr. 3 Corbu, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenție, incendiul era lichidat de SVSU Borsec. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza jarului/scânteilor de la coșul de fum necurățat, ce au dus la aprinderea funinginii depusă pe coşul de fum.

La ora 1119, dispeceratul ISU „Oltul” Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit în satul Izvorul Trotuşului, comuna Lunca de Sus. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (un ofiţer şi 10 subofiţeri) din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea-Ciuc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta în camera de zi, pe o suprafață de aproximativ 20 mp. S-au luat măsuri pentru localizarea și stingerea incendiului, în cooperare cu SVSU Lunca de Sus şi SVSU Lunca de Jos (12 pompieri voluntari cu 2 autospeciale de intervenţie), acesta fiind lichidat la ora 1230. În urma incendiului au ars: circa 500 kg lemn de foc, un televizor, textile, o ladă de lemne pentru foc; s-au deteriorat pereţii şi tavanul camerei de zi. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de soba cu acumulare de căldură, ce a dus la aprinderea lemnului din apropiere, ca urmare a amplasării necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de mijlocul de încălzire. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 150.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 1.000 lei.

În data de 24.12.2018, la ora 1200, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit din satul Petecu, comuna Ulieş. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (10 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta în holul şi camera casei, pe o suprafață de aproximativ 20 mp, cu pericol de propagare la întreaga locuinţă, cu o suprafaţă totală de circa 50 mp.

S-au luat măsuri pentru localizarea și stingerea incendiului, precum și pentru protecția casei, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Dârjiu (6 pompieri civili cu o autospecială de lucru cu apă și spumă) și 30 cetățeni, incendiul fiind lichidat la ora 1410. În urma incendiului au ars: mobilierul camerei, aparate electrocasnice, materiale textile, tavanul camerei, circa 10 mp din acoperişul casei de locuit, cu învelitoare din ţiglă şi circa 10 mp din peretele interior şi exterior al camerei. Cauza probabilă a incendiului a fost modul greşit de aprindere. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 7.800 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 3.500 lei.

În aceeași zi, la ora 1247, un alt incendiu a fost anunţat la un bloc de locuinţe în municipiul Topliţa, strada Dealului. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Gărzii de interveţie nr. 2 Topliţa, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenție, ardea funinginea din coşul de fum, cu pericol de propagare la acoperişul blocului. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul/scânteile de la coșul de fum necurățat de funingine, ce au dus la aprinderea acesteia.

La ora 1435, prin dispeceratul integrat ISU-SAJ, s-a solicitat intervenţia în cazul unui autoutilaj tip buldoexcavator, răsturnat într-un heleşteu din comuna Ciumani, în cabina căruia rămăsese încarcerat şoferul. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Gheorgheni, cu o autospecială de intervenţie. La sosirea echipajului la locul intervenţiei, şoferul autoutilajului, în vârstă de 38 de ani, era blocat în cabina inundată cu apa din heleşteu. S-a acţionat pentru stabilizarea autoutilajului, extragerea şi predarea victimei echipajului Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita, în stare de semiconştienţă, aceasta fiind transportată la Spitalul Municipal Gheorgheni.

În data de 25.12.2018, la ora 2247, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit din municipiul Miercurea-Ciuc, strada Petofi Sandor. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (un ofițer și 11 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta în bucătărie, pe o suprafață de aproximativ 15 mp, cu pericol de propagare la clădirile învecinate.

S-a acționat pentru localizarea şi stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 2345. În urma incendiului au ars: un pat, un dulap, materiale textile, un frigider şi două uşi de lemn. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza efectului termic produs de o sobă cu acumulare de căldură, ce a dus la aprinderea lemnului din apropiere, ca urmare a defectării sistemului de încălzire (sau gătit). S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 200.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 2.000 lei.

În data de 26.12.2018, la ora 1059, prin numărul de urgenţă 112, a fost anunţat un incendiu la o casă de locuit din comuna Voşlăbeni, strada Nicodim Rusu. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Gheorgheni, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea gărzii de intervenție, ardeau pereţii interiori, sub tencuială, şi tavanul casei, cu pericol de propagare la întreaga casă. S-a acționat pentru localizarea şi stingerea incendiului, în cooperare cu SVSU Voşlăbeni, acesta fiind lichidat la ora 1150. În urma incendiului au ars circa 2 mp din tavanul din grinzi de lemn şi circa 4 mp din pereţii interiori ai casei. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza efectului termic produs de burlanul de fum amplasat şi neprotejat termic faţă de materialele combustibile. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 15.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 1.000 lei.

Reamintim cetăţenilor ca în această perioadă să manifeste prudenţă maximă la utilizarea sobelor sau mijloacelor de încălzit, să nu suprasolicite instalaţia electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice şi să nu lase copiii nesupravegheaţi în locuinţe.

În perioada 21 – 27.12.2018, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 41 de intervenţii de acordare a primului ajutor calificat şi de transport al pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – 9 intervenţii, din care opt în municipiul reşedinţă de judeţ şi una în comuna Cozmeni; S.M.U.R.D. Topliţa – 7 intervenţii, din care cinci în municipiu şi două în comuna Subcetate; S.M.U.R.D. Corbu – 5 intervenții, din care o intervenţie în comuna Corbu, trei în comuna Tulgheş şi una în staţiunea Borsec; S.M.U.R.D. Gheorgheni – 7 intervenţii, din care patru în municipiu, una în satul Valea Strâmbă, comuna Suseni, una în comuna Voşlăbeni şi una în comuna Ciumani, iar S.M.U.R.D. Odorheiu-Secuiesc – 13 intervenţii, din care cinci în municipiu, una în comuna Corund, una în comuna Vărşag, una în comuna Satu Mare, una în satul Petecu, comuna Ulieş, una în satul Sâncrai, comuna Dealu, una în satul Locodeni, comuna Mărtiniş, una în satul Daia, comuna Ulieş şi una în staţiunea Harghita-Mădăraş. Pe timpul acestor intervenţii, paramedicii au asistat 41 de persoane adulte. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul unui accident rutier, trei intervenţii au fost în cazul unor afecțiuni medicale, o intervenţie în cazul unei arsuri, 34 intervenţii au fost pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme, dintre care patru pe pârtiile de schi și două intervenţii au fost în cazul unor intoxicații asistate de echipajele SMURD.

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizaţi, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy