Bilanțul acțiunilor desfășurate pentru menținerea și asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică la nivelul județului Harghita, în minivacanței de 1 Mai și Paștele Ortodox

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Inspectoratul de Poliție Județean Harghita

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita au fost la datorie pe perioada minivacanței din 1-6 mai 2024

Cu ocazia minivacanței în care cetățenii au beneficiat de zile libere, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita s-au aflat la datorie și au răspuns prompt solicitărilor venite din partea cetățenilor pentru ca această perioadă să nu fie afectată de evenimente negative.

Pe parcursul primelor zile din luna mai, respectiv între 1-6 mai 2024, polițiștii au intervenit la peste 160 de evenimente, dintre care mai mult de 140 au fost sesizate de către cetățeni prin intermediul numărului unic de urgență 112, iar 16 sesizări au avut altă modalitate de informare, 97 dintre acestea fiind confirmate.

 În această perioadă, polițiștii au constatat peste 70 de infracțiuni pentru încălcări ale diverselor prevederi legislative, au aplicat aproximativ 420 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 193.785 de lei, au reținut 43 de permise de conducere, dintre acestea 7 au fost reținute depășirea limitei legale de  viteză, 9 pentru conducerea sub influența alcoolului, iar 27 au fost reținute pentru alte abateri la regimul rutier.

De asemenea, în 22 de cazuri a fost luată măsura retragerii certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor.  

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au legitimat mai mult de 680 de persoane, au verificat 348 de autovehicule și au testat cu aparatele din dotare mai mult de 220 de persoane.

Tot în această perioadă, față de 2 persoane a fost luată măsura reținerii de către polițiști.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita vor continua să fie la datorie pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță în județ!

Misiunile pompierilor militari harghiteni în minivacanța de Paște și 1 Mai

În minivacanța prilejuită de sfintele sărbători pascale, zilnic, pompierii militari harghiteni au fost la datorie. În perioada 30 aprilie – 7 mai a.c.,  la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Oltul” al judeţului Harghita au fost înregistrate 54 de solicitări în situaţii de urgenţă, 46 dintre acestea fiind destinate acordării asistenţei medicale. Astfel, paramedicii SMURD au acordat primul ajutor calificat unui număr de 5 copii și 41 de persoane adulte care au solicitat ajutorul apelând numărul unic de urgență 112.

În minivacanța de Paște, pompierii harghiteni au intervenit pentru stingerea a cinci incendii, salvarea victimelor a opt accidente rutiere, acestea primind îngrijiri medicale de la echipajele SMURD, ulterior fiind transportate la spital, precum și pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor la 3 dintre evenimentele rutiere.

În perioada de referință, pompierii militari au acționat pentru stingerea a cinci incendii, care s-au manifestat în bucătăria unui apartament, din municipiul Odorheiu Secuiesc, la anexe gospodărești, din localitățile  Leliceni și Sânmartin, la un tomberon stradal, în municipiul Miercurea Ciuc, precum și o ardere necontrolată de vegetație uscată, în urma căreia a fost afectată o suprafață de circa 0,3 ha, în localitatea Misentea. Din fericire, în urma acestora nu s-au înregistrat victime, doar pagube materiale, însă semnificative.   

Prevenirea evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor a reprezentat un alt obiectiv prioritar pentru instituția noastră.

Specialiștii Inspecției de Prevenire au derulat misiuni de control și informare preventivă la unități de turism și lăcașuri de cult din județ, în scopul identificării și înlăturării cauzelor potențiale de incendiu și a altor nereguli specifice. Din fericire, pe timpul desfășurării slujbelor religioase, nu au fost înregistrate evenimente negative. Întrucât siguranța beneficiarilor este esențială, astfel de acțiuni se vor derula și în perioada următoare, la unități de turism și de agrement, spații comerciale și alte categorii de obiective.

Tot în acest interval de timp, prin intermediul sistemului RO-ALERT, au fost transmise 28 mesaje de avertizare, semnalând prezența animalelor periculoase (urși) în localitățile Lupeni (6), Avrămești (8), Șimonești (2), Lueta (4), Cristuru Secuiesc (4), Miercurea Ciuc (2) și Toplița (2).

Salvatorii harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.  

Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita

Minivacanța prilejuită de Ziua Muncii și de Sărbătorile Pascale s-a desfășurat în condiții normale, fără a fi înregistrate situații deosebite în județul Harghita.

În această perioadă, aproximativ 100 de jandarmi au fost prezenți în stradă executând misiuni de asigurare a ordinii și liniștii publice, atât independent cât și în cooperare cu celelalte instituții ale Ministerului Afacerilor Interne. 

          Jandarmi montani de la posturile Băile Tușnad, Harghita Băi, Lacu Roșu, Borsec și Praid au fost prezenți în zona de competenţă, în stațiunile turistice și pe traseele montane pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru sprijinirea persoanelor aflate în nevoie.

În cadrul misiunilor executate în această perioadă, au fost legitimate aproximativ 175 de persoane și s-au aplicat 3 sancțiuni.

Sancțiunile s-au aplicat pentru fapte de cerșetorie, pentru loviri și alte violențe și pentru lăsarea fără supraveghere a animalelor.

Jandarmeria Harghita mulțumește tuturor cetățenilor care au ales să participe responsabil la evenimentele publice din această perioadă, încurajându-i să ne solicite sprijinul ori de câte ori este nevoie.

Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita

În perioada minivacanței de 1 Mai și a Sǎrbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activitǎți specifice, de informare, evaluare, consiliere si asistentǎ specializatǎ pentru consumul şi dependența de droguri, în cadrul evenimentelor cu public numeros, ce au avut loc la nivel național.

De asemenea, participanții la festivaluri au beneficiat în aceste zile de informații şi consiliere de specialitate, iar persoanele aflate în evidența centrelor de prevenire,evaluare si consiliere antidrog au primit suport de specialitate si asistentǎ continuǎ.

Totodată, la linia telefonicǎ verde, 21 persoane au fost consiliate de specialiştii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agentia Nationala Antidrog.

Menționǎm cǎ specialiştii antidrog au actionat în sistem integrat, alǎturi de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.    

Mulșumim tuturor celor care au ales să petreacă aceste zile libere în siguranță și îi asigurǎm cǎ, si în perioada următoare, vom continua activitățile de prevenire a consumului de droguri, precum și pe cele de asistențǎ integratǎ pentru consumul şi dependenta de droguri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy