Több, Romániában egyedülálló medvebiztos kukát helyeztek üzembe Tusnádfürdőn

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Több, Romániában egyedülálló medvebiztos kukát helyeztek üzembe pénteken Tusnádfürdőn, ezeket a településen zajló, az ember és a medve együttélését célzó kísérleti projekt keretében vásárolták meg, amelyet a WWF Románia kezdeményezett, jelenti az AGERPRES.

fotó forrása: AGERPRES

Az ötféle kukát több hónapig, így a nyári szezonban tesztelik, majd eldől, hogy melyiket használják.

Butyka Zsolt, az üdülőhely polgármestere elmondta, hogy ezeknek a hulladéktároló konténereknek Romániában első ízben történő megvásárlása óriási lépés a közösség számára, ami a város biztonságának növekedéséhez vezet, és reményét fejezte ki, hogy más települések is tanulni fognak a projekt során szerzett tapasztalatokból.

2021-ben nagyon nagy volt a medvék által okozott károk mértéke Tusnádfürdőn, a helyiek még egy felvonulást is szerveztek, amellyel fel akarták hívni a figyelmet arra a kétségbeejtő helyzetre, amelyben jelenleg is vannak, éspedig arra, hogy a medvék nap mint nap jelen voltak az üdülőhelyen, félelem nélkül mentek be házakba, panziókba vagy sétáltak a város utcáin.

Ennek eredményeként a város polgármestere munkacsoportot hozott létre, amelyben minden érintett tényező szerepelt, és megtették az első intézkedéseket az állatok távoltartására.

A hatóságok megtisztították a várost a bokroktól vagy gaztól, ahol a medvék megbújhattak, kivágták a közterületen lévő gyümölcsfákat, és civil szervezetekkel közösen olyan projekteket indítottak, amelyek az ember és a medve együttélésének fontosságát hangsúlyozták.

Emellett áthelyezésekre, sőt egyes medvék kilövésére is sor került, jelenleg pedig folyamatosan figyelik a város felé közeledő példányokat.

A 16 db medvebiztos hulladékgyűjtő konténer beszerzése a WWF-Románia (World Wide Fund for Nature) finanszírozásával valósult meg a „Biztonság az embereknek – a medvék védelme” kísérleti projekt keretében.

A WWF Románia által a Tusnádfürdő Városházával és a Project Bag Egyesülettel közösen kezdeményezett projektben a munkacsoport koordinátora, Imecs István biológus elmondta, hogy tavaly a Tusnád Eco Bear tudományos konferencián több konténer került forgalomba. bemutatta a Tátra Nemzeti Parkban használt medvék elleni védekezést, így született meg az ötlet, hogy Tusnádfürdőn teszteljenek néhányat.

Elmondta, nagyon fontos, hogy a helyiek és a turisták megfelelően használják ezeket, zárják be az ajtókat, és ne hagyjanak kint hulladékot.

A medvebiztos konténerek átadásán részt vett Cistian-Remus Papp, a WWF Romániai Vadfajok és Védett Területek Osztályának koordinátora is, aki a projekt fontosságáról beszélt Tusnádfürdőn, amely üdülőhely fontos átkelőhely a nagyragadozók számára, ez az oka annak, hogy oly sok interakciót jegyeznek fel az emberek és a medvék között.

Elmondta azt is, hogy javul a helyzet, és a megtett erőfeszítések meghozták az eredményt, azzal összefüggésben, hogy három éve 220 hívás érkezett a 112-es medvék jelenlétére, 2024-ben pedig nem volt ilyen hívás.

Hartel Tibor, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem ökológusa is jelen volt Tusnádfürdőn, aki megemlítette, hogy Tusnádfürdő példaértékű az ország és a határon túli városok számára, amelyek ilyen problémákkal küzdenek, hiszen itt „egy gyakorlati közösség” alakult, amelyet az összes releváns tényező alkot, amely megoldásokat valósított meg, és a városban van egy alaptolerancia, az emberek nyitottak bizonyos szabályok megalkotására, és tiszteletben tartják őket.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy