Mersul lucrurilor în Odorheiu Secuiesc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Un oraș frumos, cu oameni primitori și locuri frumoase, dar și cu unele probleme… așa ar putea fi descris municipiul din vestul județului Harghita. Vom explica în continuare la ce ne referim: la rugămintea unor locuitori care consideră că limita suportabilității a fost depășită, am adresat primăriei orașului o solicitare de clarificare (nu de reclamație) a unor aspecte, în baza Legii 544, privind o serie de lucrări de construcție realizate în zona Băilor Szejke:

  1. Există îndoieli cu privire la existența unui contract de concesiune între primărie și Asociația „Visus”, care a construit parcul tematic „Mini Transilvania”.
  2. Reabilitarea casei muzeale „Orban Balazs” de către aceeași asociație, deși o simplă verificare a cărții funciare a imobilului arată că nici primăria, nici asociația nu sunt proprietari.
  3. Lipsa oricăror autorizații emise de primărie pentru același parc tematic.
  4. Construirea de către asociație a unei parcări pe teren public, care servește parcul.
  5. Săpături de amenajare a unor iazuri în vecinătatea parcului, aproape de pârâu.

Ulterior, am primit răspunsuri la întrebările noastre, pe care le puteți studia în partea de jos a paginii.

Acum, considerăm că se impun niște precizări, mai ales că am găsit pe site-ul ANMP.ro informații referitoare la zona Szejke: „PUZ Băile Szejke. Zona studiată se află în zona de protecție a monumentelor istorice din exteriorul nucleului istoric și zona spațiilor verzi aflate în arii naturale protejate – izvoare minerale declarate arii naturale protejate de interes județean prin HCJ Harghita nr. /2005. Zona Băilor Szejke este declarată zonă de protecție peisagistică și se recomandă ca amenajarea spațiilor verzi să se studieze și să se reglementeze în cadrul unui PUZ”.

În acest context, deducem că orice lucrare executată ar trebui să respecte nu doar avizele și autorizațiile OBLIGATORII emise de primărie și Inspectoratul de Stat în Construcții, ci și legislația din domeniul protecției mediului. Se pare că în acest caz lipsesc aproape toate.

Răspunsurile primăriei cu privire la neregulile dovedite sunt cel puțin intrigante: „Nu a fost emisă nicio autorizație în ceea ce privește Casa Orban Balazs, a cărei situație juridică este incertă”, „Acum a început procesul de autorizare a lucrărilor făcute fără autorizație”, „Nu am emis vreo autorizație de construire pentru parcarea deja construită”.

Trebuie să fim clari: investițiile de care vorbim atrag probabil mii de turiști anual, deci nu este vorba despre lucrări într-o zonă ascunsă sau retrasă de care primăria ar fi putut să nu știe! De aceea, credem că răspunsurile primăriei denotă cel puțin superficialitate, dacă nu și altceva…

Locuitorii ne-au povestit și despre cazul unor persoane din oraș care au început să-și repare gardul fără să solicite o autorizație de construire și care au fost rapid amendați de poliția locală, care la rândul ei a sesizat poliția națională, rezultând dosare penale.

În acest caz, unde lucrările nu au început de ieri și unde nu există avize/autorizații, poliția locală și reprezentanții primăriei NU AU VĂZUT SAU AUZIT NIMIC? Aplicarea legii se întâmplă doar în cazul oamenilor simpli?

Iar răspunsul primăriei, cum că „Nu avem cunoștință de faptul că în zonă au fost amenajate iazuri”, este chiar hilar. Dar dorim să-i readucem aminte domnului primar că, cel puțin el, are cunoștință de situație – îi este suficient să se uite la fotografia de la începutul articolului.

În încheiere, vrem să menționăm că noi verificăm și prezentăm situații semnalate de oameni sătui de abuzuri și ilegalități comise de „băieți deștepți și cu bani”, așa cum se întâmplă în toată România.

Promitem să revenim și cu alte detalii despre situația de la Băile Szejke și alte cazuri din Odorheiu Secuiesc.

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy