Miercurea Ciuc, capitala muzicii vechi

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Comunicat de presă

Peste câteva zile, la Miercurea va începe Festivalul de Muzică Veche și tradiționalul său eveniment însoțitor, Universitatea de Vară de Muzică Veche, transformând pentru mai bine de o săptămână orașul nostru în centrul muzicii și al educației muzicale timpurii. Angéla Ferencz, managerul Centrului Cultural Județean Harghita, Ignác Filip, directorul artistic al festivalului, Enikő Sógor, viceprimar responsabil de cultură și Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, au prezentat miercuri, 6 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, tema festivalului din acest an, programele și alte detalii importante.

  • sursa foto: Vajk Szigeti
— În primul rând, aș dori să-mi exprim recunoștința în numele orașului pentru calitatea înaltă a organizării acestui festival de către Centrul Cultural Județean și personalul său. În același timp, în calitate de co-organizator, sunt mândră că putem face parte din acest proces, pentru că e un lucru important ca în fiecare iulie, timp de zece zile, Miercurea Ciuc să devină capitala muzicii vechi, să atragă aproximativ 150 de muzicieni din întreaga lume și să creeze un loc în spațiu și timp în care ne putem încetini ritmul cotidian. Toți iubitorii de muzică sunt bineveniți să participe la concerte și la evenimentele însoțitoare — a declarat viceprimarul Enikő Sógor, împărtășindu-și gândurile și invitând publicul la festival.

Ignác Filip a prezentat conținutul muzical și tematica festivalului, precum și detaliile celei de-a XIV-a ediții a Universității de Vară de Muzică Veche.

— Tema principală a festivalului din acest an este natura și muzica în natură. Prima zi a festivalului se va deschide cu un tur de istorie locală cu muzică la Șumuleu Ciuc, de la ora 9.00, urmat de un concert al trupei franceze de talie mondială Obsidienne, la ora 18.30, la Cetatea Mikó (sau la Sala Mare a Teatrului Municipal „Csíki Játékszín”, în caz de ploaie). Duminică, Schola Gregoriana Siculeni va concerta la ora 11.30 la Sanctuarul Franciscan de la Șumuleu Ciuc — Basilica Minor Papalis, iar de la ora 18.00 începe concertul trupei Concerto Spiralis pe scena Cetății Mikó (sau în sala festivă a Colegiului Național „Márton Áron”, în caz de ploaie) cu numeroși invitați locali și din Ungaria, sărbătorind cea de-a zecea aniversare a înființării ansamblului. Luni, de la ora 19.00, la Cinematograful Miercurea Ciuc va avea loc un concert al trupei bucureștene Sempre, iar de la ora 21.00, Cipriana Smărăndescu va concerta în sala din bastionul de nord-vest al Cetății Mikó. Marți, la ora 16, se va desfășura prezentarea de carte a Elenei Maria Șorban, cu titlul „Muzică din cuvânt. De la Bach la Beethoven”, la sala festivă a Colegiului Național „Márton Áron”, în timp ce de la ora 21.00, ansamblul Canlar va concerta în sala din bastionul de nord-vest al Cetății Mikó. Miercuri, se vor desfășura concertele Kájoni Consort și Codex, primul de la ora 17.30 în sala din bastionul de nord-vest al Cetății Mikó, iar al doilea de la ora 19.00 la Cinematograful Miercurea Ciuc. Joi, de la ora 19:00, Flauto Dolce va susține un concert la Cinematograful Miercurea Ciuc, iar de la ora 20.00 va fi proiectat filmul documentar Crafting Recorders, care prezintă activitatea atelierului de flaut istoric von Huene. Ca o curiozitate, ansamblul Flauto Dolce, care va cânta înaintea filmului, folosește și flaute realizate în acest atelier.

Vineri, concertele de închidere a celei de-a XIV-a ediții a Universității de Vară de Muzică Veche vor avea loc la orele 11.00 și 15.00, în sala festivă a Colegiului Național „Márton Áron”, urmate de un concert al Orchestrei Baroce a Festivalului, la ora 19.00, în Biserica Sfântul Augustin. Sâmbăta, ca de obicei, este dedicată copiilor, cu activități de artizanat și jocuri renascentiste pentru copii și adulți. În aceeași zi, va avea loc cel de-al doilea tur de istorie locală, cu muzică, de data aceasta la Frumoasa, pe urmele lui Ladislau cel Sfânt. De la ora 16.30, vă puteți înscrie la o degustare de vinuri, iar de la 18.00 și 19.30 puteți asculta concertele ansamblurilor Carmina Renascentia și Musica Historica pe scena Cetății Mikó. Ziua de sâmbătă se va încheia cu un dans renascentist, de la ora 21.00. Ultima zi a festivalului se va deschide cu un concert de orgă susținut de Erich Türk, de la ora 11.00, la Biserica romano-catolică din Frumoasa și se va încheia cu un spectacol al formației estoniene Hortus Musicus, care anul acesta împlinește 50 de ani de existență, de la ora 20.00, în Biserica Sfântul Augustin, alături de Corul de Cameră Lux Aurumque din Miercurea Ciuc, unde, pe lângă muzica veche, celebrul compozitor estonian Arvo Pärt va fi reprezentat printr-o lucrare de muzică sacră contemporană — a spus directorul artistic, rezumând programul festivalului.

Angéla Ferencz, managerul festivalului, le-a oferit participanților și alte detalii despre festival. Ea a subliniat că la începutul organizării a fost realizat un sondaj pentru a obține feedback cu privire la modul în care publicul percepe festivalul, la nevoile sale și la direcția pe care echipa de organizare ar trebui să o urmeze. Din sondaj au reieșit două răspunsuri accentuate: unul a fost acela de a păstra festivalul așa cum este, iar celălalt a fost acela de a se deschide mai mult către tineri.

— Am încercat să ne ținem de acest lucru în ceea ce privește rebrandingul și programele, dar am fost de acord că trebuie menținut standardul și ritmul intelectual pe care îl dictează acest festival, acestea fiind de un nivel de rafinament și cunoaștere cu care ne mândrim — a detaliat managerul Centrului Cultural, și și-a exprimat bucuria că parteneriatul cu Muzeul Secuiesc al Ciucului pare să se consolideze, deoarece cele două tururi muzicale de istorie locală reflectă cunoștințele arheologilor muzeului.

În plus, a fost lansată inițiativa „Obiectul lunii”, legată tot de festival. La casa de bilete sunt expuse patru drâmburi provenite din artefactele conacelor din Ciuc, sunetul lor ducându-ne cu gândul la viața boierească din Ciuc, legănată de muzică și de valorile locale, prezente și în cadrul festivalului.

— Este important să subliniem și cât de mândri suntem de ansamblul Schola Gregoriana Siculeni, care împlinește anul acesta zece ani de existență, condus de maestrul András Ványolós, și ai cărui membri sunt copii entuziaști și cântăreți maturi. Nu putem sublinia îndeajuns de mult ce valoare deosebită reprezintă Festivalul, acesta fiind recunoscut din ce în ce mai mult și în străinătate — a declarat Angéla Ferencz.

La eveniment a fost prezent și Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, care și-a exprimat sprijinul pentru eveniment și a lăudat munca organizatorilor și buna colaborare.

În acest an, pentru prima dată, copiii mai mici vor avea, de asemenea, ocazia de a se bucura de cântece și creații muzicale la Universitatea de Vară de Muzică Veche. În perioada 12-14 iulie, în fiecare zi, între orele 10 și 12, copiii sunt invitați la un atelier condus de Rebeka Ádám, prin Centrul Cultural Zengő Tér. Taxa de participare este de 40 de lei, înscrierile se pot face personal la secretariatul Centrului Cultural Județean Harghita, sau la numărul de telefon 0746-244235. Numărul locurilor este limitat.

Programul complet și mai multe detalii despreț festival sunt disponibile în trei limbi pe site-ul regizene.ro și pe Facebook, sub formă de evenimente. Biletele și abonamentele sunt disponibile anul acesta la Cinematograful Miercurea Ciuc și la fața locului, cu o oră înainte de concerte. Prețul biletelor variază între 10 și 25 de lei, în timp ce abonamentele pentru festival costă 150 de lei. În spiritul naturii și al conștientizării mediului, anul acesta broșurile de program sunt disponibile într-un număr limitat și au un preț simbolic de 10 lei.

În caz de vreme nefavorabilă, evenimentele festivalului planificate pentru Cetatea Mikó vor avea loc în Sala Mare a Teatrului Municipal „Csíki Játékszín”. Participarea la evenimentele însoțitoare este posibilă pe baza înscrierii prealabile prin telefon la nr. +40 746 244 235 (pentru tururi), respectiv, + 40 753 055 311 (pentru degustarea de vinuri).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy