Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Mini-biblioteca din parc – poţi păstra ce-ţi place!

imageResizeTrei căsuțe din lemn, care adăpostesc cărți în mai multe limbi, au fost amplasate, joi, în Parcul Central din Miercurea Ciuc, în cadrul unui proiect de încurajare a lecturii și de promovare a cărții și a culturii în limba maternă sau într-o limbă străină.

Ideea proiectului provine din Anglia, unde se numește „Little Free Libraries” și se bucură de o mare popularitate, mai ales în zonele rurale, iar la Miercurea Ciuc a fost inițiat de Centrul Educațional „Spektrum”.

Directorul executiv al centrului, Lázár Csilla, a declarat că există familii care nu au biblioteci acasă și aceasta e o șansă de a citi pentru aceștia, pentru cei care nu au bani să își cumpere cărți, dar și pentru toți iubitorii de lectură.

„Misiunea centrului nostru oricum e legată de învățarea pe tot parcursul vieții și ne tot gândim ce metode ar fi disponibile în Miercurea Ciuc ca să motivăm oamenii să mai învețe. Am văzut această idee pe internet, există în mai multe orașe din Europa și se pare că funcționează bine. Ne-am gândit că în copilăria noastră toate familiile au avut biblioteci acasă, dar acum nu mai e cazul și credem că este o șansă bună și pentru cei care nu se străduiesc să meargă la bibliotecă sau nu au bani să cumpere cărți”, a precizat Lázár Csilla.

06221310-1238955171Două dintre căsuțe au fost amplasate în preajma locului de joacă pentru copii, astfel încât părinții care trebuie să stea în parc să aibă posibilitatea să-și ocupe timpul în acest fel.

Înainte de a fi amplasate, căsuțele au fost vopsite în culori vesele și prietenoase de mai mulți elevi din oraș, din clasele I-IV, participanți la o tabără de pictură organizată la Palatul Copiilor.

În căsuțele transformate în mini-biblioteci se găsesc cărți în limbile română, maghiară, engleză, dar și reviste, care se adresează cititorilor de toate vârstele, de la povești pentru copii, la romane polițiste sau de dragoste.

Inițiatorii proiectului spun că acesta are menirea de a-i îndemna pe locuitori la „o atitudine responsabilă față de mijloacele folosite în comun și promovează experiența împărtășirii necondiționate a informației și culturii”.

Regulamentul de funcționare este foarte simplu și e înscris pe cele trei căsuțe în limbile română și maghiară: „Împrumută o carte, iar după ce ai terminat-o de citit, o aduci înapoi! Dacă, totuși, vrei s-o păstrezi, donează o altă carte!”.

06221311-1238930125Căsuțele sunt deschise permanent, au fost amplasate la o înălțime accesibilă și copiilor, iar inițiatorii îi roagă pe cei care le folosesc să nu lase ușile deschise, pentru ca ploaia sau vântul să nu distrugă cărțile.

De asemenea, oricine poate dona cărți, cu condiția să fie de interes și să se afle într-o stare bună.

Imediat după amplasarea căsuțelor, mai multe persoane, de toate vârstele, care se aflau în trecere sau care se relaxau în Parcul Central s-au declarat încântate de idee și au spus că vor aduce și ele cărți pe care să le citească cei pasionați de lectură.

Căsuțele sunt monitorizate de reprezentanții centrului și, dacă stocul de cărți se va reduce, el va fi completat, cu ajutorul unor librării și a unor edituri din oraș.

Agerpres

Yellow-LFL-Photo-Jack-Roepke

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *