Ministrul ungar de Externe condamnă afirmaţiile lui Victor Ponta, pe care le consideră „calomnii sălbatice”. REACŢIA premierului român

0

Articol disponibil în: Română

Ministrul-ungar-de-Externe,-Peter-SzijjartoMinistrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a condamnat ferm miercuri dimineaţă afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta, potrivit cărora unii decidenţi politici ungari nu sunt „cu nimic mai buni decât cei din Siria sau Libia”, relatează MTI. Premierul Victor Ponta a declarat, ulterior, că se alătură liderilor europeni care „sancţionează o atitudine ruşinoasă” a Ungariei, „indiferent de supărarea şi jignirile celor de la Budapesta”.

Premierul Victor Ponta a declarat, referitor la ridicarea de către autorităţile maghiare a unui gard la graniţa cu România şi la criticile la adresa sa, că se alătură liderilor europeni care „sancţionează o atitudine ruşinoasă” a Ungariei, „indiferent de supărarea şi jignirile celor de la Budapesta”.

Întrebat cum comentează criticile la adresa sa aduse de ministrul de Externe ungar, Ponta a spus: „În nicun fel, decât spunând un lucru pe care îl spun tot timpul, că România şi-a dorit să fie membru al UE pentru a respecta valorile europene, că problema refugiaţilor este o problemă a Europei pe care trebuie să o rezolvăm împreună”.

„Din păcate, comportamentul oficialilor maghiari nu are nicio legătură cu ideea de Europa, ziduri, câini poliţişti, arme, asta arată ca în anii ’30. E un lucru pe care îl spun cam toţi liderii europeni şi, dacă se supără sau nu se supără oficialii maghiari, mă interesează destul de puţin”, a adăugat Ponta.

El a arătat că ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, tratează foarte bine problema, adăugând că se alătură tuturor liderilor europeni care sancţionează „o atitudine ruşinoasă”.

„Ministrul de Externe, domnul Aurescu, tratează foarte bine problema în baza standardelor europene şi internaţionale, eu, însă, repet, mă alături tuturor liderilor europeni care sancţionează o atitudine ruşinoasă pentru Europa din partea autorităţilor şi politicienilor dintr-o ţară membră a UE şi anume Ungaria şi voi face acest lucru de câte ori va fi cazul, indiferent de supărarea şi jignirile celor de la Budapesta”, a arătat Ponta.

El a mai spus că realitatea este că nu s-a rezolvat problema refugiaţilor cu garduri şi câini.

„Ei (autorităţile maghiare- n.r.) se ceartă cu toţi politicienii europeni. Realitatea este una singură şi anume garduri, câini, arme şi am rezolvat problema refugiaţilor? Nu am rezolvat. Eu cred că ar fi o idee rea (gardul între Ungaria şi România-n.r.). Ideea că pui un gard şi arunci problema în Serbia, în România, Croaţia, Austria nu are nicio legătură cu ideea de solidaritate şi de bună vecinătate, aşa putem şi noi să aruncăm problemele la unguri, şi ce am rezolvat?”, a adăugat Ponta.

Declaraţiile premierului român vin după ce ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a „condamnat ferm” miercuri dimineaţă afirmaţiile făcute de acesta.

„Ieri, Victor Ponta şi-a pierdut autocontrolul şi prin declaraţiile sale iraţionale a jignit întreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizaţi nu formulează astfel de calomnii sălbatice. Remarcile sale … au o singură explicaţie: el şi-a pierdut complet poziţia în politica internă română”, a subliniat Szijjarto într-un comunicat.

Ponta a reacţionat pe Facebook, marţi seara, la schimburile diplomatice intense pe tema planurilor Ungariei de a extinde gardul de la frontiera cu Serbia şi la graniţa cu România, „pentru o distanţă rezonabilă”, apreciind că această măsură aminteşte de Europa anilor 1930-40.

„Nu doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanţi guvernamentali maghiari – dar citiţi relatarea de mai jos şi veţi înţelege indignarea pe care o simt, ca om şi cetăţean european, faţă de mentalităţi şi atitudini pe care Europa le-a văzut doar în anii 1930-40!”, scrie premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la modul în care Guvernul ungar a reacţionat la criticile liderilor europeni faţă de modul în care Ungaria a gestionat problema migranţilor.

Ponta mai spune că, dat fiind comportamentul unor oficiali de la Budapesta, aceştia sunt o ruşine pentru valorile UE.

„Ca mulţi alţi lideri politici europeni am datoria să atrag atenţia şi să sancţionez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceştia sunt o ruşine pentru cultura şi valorile Uniunii Europene; şi în atitudinile antisemite, şi în ceea ce priveşte tratamentul minorităţilor de toate tipurile, şi acum în timpul crizei refugiaţilor!”, mai spune premierul.

„Sârmă ghimpată, legi agresive, închisori şi brutalitate cu siguranţă nu vor rezolva problema – doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenţi politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte ţări din care fug respectivii refugiaţi!”, adaugă Ponta.

„Cred în solidaritate, în soluţii raţionale şi sustenabile şi mai ales în superioritatea valorilor europene – ce vedem în ultimele zile în Ungaria este în totală contradicţie tocmai cu aceste obiective şi valori!”, conchide şeful Executivului

Sursa Mediafax

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy