Peste 150 de pagube provocate de animale sălbatice, raportate de la începutul anului la Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

155 de pagube provocate de animale sălbatice au fost raportate de la începutul anului la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre probleme cauzate de urşi, transmite Agerpres.

Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, din cele 155 de pagube înregistrate, pentru care s-a întrunit comisia de evaluare constituită în astfel de cazuri, 135 au fost cauzate de urs, trei de lupi, 20 de alte animale, cum ar fi castori sau cerbi.

În urma atacurilor animalelor sălbatice au fost omorâte 85 de oi, 74 de bovine, 142 de păsări şi alte animale mici, fiind afectate şi 48 de familii de albine.

Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, numărul cazurilor în care au fost raportate pagube provocate de animale sălbatice este cu 15 la sută mai mic, precizează sursa citată.

Informaţiile furnizate de directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Harghita mai arată că, potrivit ordinului Ministerului Mediului 723/2022, s-au emis decizii de recoltare pentru 35 de exemplare de urs, din extravilanul localităţilor, iar asociaţiile de vânătoare au împuşcat 24 de exemplare.

De asemenea, conform OUG 81 actualizată, din intravilanul localităţilor au fost împuşcaţi şase urşi care provocau pagube şi reprezentau un pericol pentru cetăţeni, 23 au fost relocaţi, iar în 25 de cazuri animalele au fost alungate.

De la începutul anului, câteva exemplare de urs au murit în accidente de maşină sau de tren sau au fost găsite fără viaţă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy