Povestea unui drum reabilitat de trei ori în trei ani pe bani publici, în Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ca în filmele cu nedeștepți ….. CJ Harghita are în vedere o a treia reabilitare, în decurs de trei ani, a aceluiași sector de drum din DJ 135 (între localitățile Tărcești-Firtănuș), întrucât artera rutieră este foarte greu practicabilă, unele porțiuni de asfalt fiind surpate.

Noi am mers la fața locului și am văzut ce credeam că este imposibil să vedem în România anului 2022. Chiar și acum ne întrebăm dacă județul Harghita mai are instituții care să funcționeze, căci în orice altă parte a României, o asemenea lucrare ar fi făcut subiectul multor dosare și banii ar fi fost imputați cuiva.

Deși în perioada 2018-2020 au fost executate lucrări specifice (segmentul km 63+100 – 74+210 fiind reabilitat în perioada februarie 2018-ianuarie 2020). Prin contractul de lucrări nr.2/4572 din 28.02.2018, încheiat între CJ Harghita și asocierea SC Multipland SRL – Viaduct SRL, executantul s-a obligat să execute lucrarea „Reabilitare sistem rutier pe DJ 135, km.63+100-74+210, de la DJ 136 B până la Cobătești – DN13C, județul Harghita”, proiect finanțat prin PNDL, în valoare de 17.879.030,67 lei.

Asfaltarea drumului a fost finalizată în decembrie 2019 și recepționată de beneficiar, probabil cu ochii închiși sau din birou, în 16.01.2020.

În martie 2020, la două luni de la darea în folosință a sectorului reabilitat, anumite segmente au suferit cedări structurale, aspecte sesizate succesiv de beneficiar, de executant și de autoritățile cu responsabilități de control.

În mai 2020, pe fondul unor alunecări de teren, s-au produs fisuri și surpări în trei locuri pe distanța km 69+850 – 70+850, între Tărcești și Turdeni, porțiunea devenind impracticabilă în urma unor precipitații abundente de la jumătatea lui iunie, fiind închisă ciculației publice până în luna august.

CJ Harghita a sesizat SC Multipland SRL cu privire la deteriorările constatate, solicitându-i să remedieze problemele pe motiv că aceastea au apărut în perioada de garanție a lucrărilor – executantul refuzând pe motiv că pagubele au fost produse de fenomene naturale și nu de deficiențe de execuție – aspecte care au condus la apariția unei situații conflictuale între societate și CJ.

Pentru consolidarea porțiunii fisurate si surpate de o distanță de 60 de metri, CJ Harghita a contractat societatea SC LASZLO CONSTR SRL din Morăreni/HR, firmă care asigura la acel moment întreținerea curentă și periodică pe timp de vară a drumurilor județene, intervenția fiind inclusă în această categorie de activitate și nu ca intervenție distinctă, motiv pentru care a fost atribuită fără licitație publică. Lucrările de remediere executate de Laszlo-Constr SRL au fost recepționate ca și celelalte lucrări, într-un mod pe care noi nu îl înțelegem, prin PV nr. 29807/24.11.2020, valoarea finală fiind de 1.227.221,38 lei cu TVA.

Potrivit reprezentanților SC Multipland SRL, lucrările efectuate de SC LASZLO CONSTR SRL nu se încadrează în categoria celor de întreținere pe perioada de vară, ci au fost lucrări de consolidare, ori în aceste condiții se pune întrebarea :este legală plata celor 1.227.221,38 către SC LASZLO CONSTR SRL. Oare aceste aspecte nu au fost sesizate și de Curtea de Conturi?

Potrivit reprezentanților CJ Harghita, suma plătită a fost solicitată de la asiguratorul lucrărilor, procedura fiind aparent în derulare. Între timp, tronsonul respectiv pe DJ 135 continuă să se degradeze de la o zi la alta, pe unele porțiuni fiind aproape impracticabil.

Iosub Robert

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy