Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Primul lung-metraj al unui regizor maghiar originar din România, inclus în selecţia celui mai important festival de film documentar din America de Nord

Foto: IMDb

Primul lung-metraj al unui regizor maghiar originar din România, Ábel Visky, intitulat „Tales from the prison cell”, a fost inclus în selecţia celui mai important festival de film documentar din America de Nord, HotDocs din Toronto, potrivit MTI. 

În urma epidemiei, ediţia de anul acesta a HotDocs Toronto se va desfăşura online, la sfârşitul lunii mai. În selecţia festivalului a fost inclus şi filmul lui Ábel Visky, un documentar creativ despre viaţa familiilor destrămate, realizat în coproducţie maghiaro-croato-engleză, în cadrul programului incubator al Institutului Naţional de Film (NFI) din Ungaria, scrie în comunicatul pe care institutul l-a transmis, miercuri, agenţiei ungare de presă MTI.

“Trei taţi deţinuţi le scriu copiilor aflaţi la distanţă. Bineînţeles, poveştile nu devin realitate. Şi totuşi, prind viaţă în mod miraculos: devin filme în care deţinuţii, copiii şi ceilalţi membri ai familiei deţin rolurile principale. Pregătirile pentru ziua cea mare, în care vor crea ceva împreună, au loc prin intermediul unor convorbiri telefonice şi vizite la vorbitor. În timpul realizării filmelor în care decorurile şi costumele spectaculoase, respectiv animaţia se întrepătrund în mod liber, ni se dezvăluie, în paralel, şi viaţa acestor familii destrămate, una plină de momente dureroase şi înălţătoare”, scrie în synopsis-ul filmului.

Ábel Visky s-a născut la Bacău, iar copilăria şi-a petrecut-o la Cluj-Napoca. Între 2006 şi 2010 a studiat regia de film la Universitatea “Sapientia” din Transilvania, la Secţia Cinematografie, fotografie şi media. Între 2011 şi 2014 a studiat în Ungaria, la Universitatea de Arte Teatrale şi de Film din Budapesta, la Secţia Regie de film, în clasa lui János Szász, a lui Attila Janisch şi a lui Ildikó Enyedi. Filmele sale de absolvire (“Maflicsek”, “Playfellows”, “Romanian sunrise”) au obţinut mai multe premii, iar scurtmetrajul său de dragoste, “No bug” a înregistrat 150 000 de vizualizări pe internet.

Primul lung-metraj al lui Ábel Visky, “Tales from the prison cell” (“Mesék a zárkából”) a fost produs de Proton Cinema. Directori de imagine au fost István Kürti şi Zágon Nagy, editori de imagine, László Hargittai şi Anna Vághy, compozitor, Asher Goldschmidt, inginer de sunet, Andor Horváth, producător, Eszter Gyárfás, iar producător executiv, Viktória Petrányi.

Premiera mondială a filmului a avut loc în luna ianuarie, la prestigiosul festival de film FIPADOC de la Biarritz.

dolinex


Un comentariu la “Primul lung-metraj al unui regizor maghiar originar din România, inclus în selecţia celui mai important festival de film documentar din America de Nord

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *