Reducere drastică a subvenţiei de la stat

0

Articol disponibil în: Română

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice periclitează funcționarea organizațiilor civice și bisericești, furnizori de servicii sociale, prin reducerea progresivă, de la an la an a bugetului central destinat subvenţiilor pentru servicii sociale.

Caritas Alba Iulia constată cu îngrijorare perpetuarea tendinței de reducere a subvențiilor de stat destinate susţinerii serviciilor sociale, în timp ce oferta de servicii a organizației a fost extinsă continuu, prin imperativul nevoilor constatate pe teren.

Diminuarea finanţării afectează tot mai multe programe ale organizației. În acest an și Serviciul de Îngrijire la Domiciliu demarează anul cu un deficit bugetar semnificativ, datorită pierderii subvenției. Din cele zece centre de îngrijire pentru care s-a solicitat subvenţie, au fost aprobate subvenții doar pentru jumătate și doar parțial. Subvențiile pentru centrele din regiunea Tîrgu Mureş, Miercurea Ciuc, Cristuru Secuiesc, precum și pentru cele din județele Alba și Covasna au fost refuzate în totalitate. De asemenea au fost excluse de la subvenționare Căminul de Vârstnici „Casa Providenței” din Valea Izvoarelor, jud. Mureş, Casa de Copii de Tip Familial „Sf. Ghelasie” din Stremţ, jud. Alba, centrele de zi pentru copii şi tineri defavorizați din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna şi Sângeorgiu de Pădure, jud. Mureş, Centrul de Zi pentru Tineri cu Dizabilităţi „Sf. Augustin” de la Miercurea Ciuc, jud. Harghita.

La început de an ne confruntăm cu un deficit bugetar de 1.972.024 lei faţă de necesarul prevăzut pe anul acesta, ceea ce pune sub semnul întrebării furnizarea serviciilor de îngrijire pentru mai bine de 2.800 de persoane. În timp ce în 2013 ministerul a subvenționat îngrijirea a 3.650 de persoane în cadrul organizației, anul acesta doar 809 de persoane beneficiază de acest sprijin.

În graficul de mai jos se poate urmări evoluţia subvenţiei solicitate de către organizația noastră și sumele aprobate şi acordate de stat în decursul ultimilor ani:

evoluţia-subvenţiei-solicitate-de-către-organizația-noastră-și-sumele-aprobate-şi-acordate-de-stat-în-decursul-ultimilor-ani

Situația este cu atât mai gravă cu cât reducerea acestor subvenții afectează majoritatea organizațiilor civice și bisericești, furnizori de servicii sociale. România se situează cu mult în urma statelor Uniunii Europene în ceea ce privește bugetele alocate pentru servicii sociale, precum și la asigurarea dreptului și accesului cetățenilor la servicii sociale.

În cei 25 de ani de la schimbarea regimului politic, împreună cu alte organizații civice și bisericești am fost pionieri și promotori ai dezvoltării sistemului instituţional de ajutorare de la om la om, şi a înlesnirii accesului cetățenilor la servicii sociale. Se pare că în efortul nostru de a continua activitatea începută, ne putem sprijini din ce în ce mai mult, doar pe comunităţile și administrațiile publice locale. În dialog cu acestea va trebui să convenim asupra strategiei pe care urmează s-o adoptăm în anii care vin privind serviciile pe care ni le putem asuma, din multitudinea celor care ar fi necesare.

Pe această cale, doresc să mulțumesc colegilor și partenerilor noștri, care au fost alături de noi şi ne-au ajutat să trecem greutățile cauzate de reducerea drastică a subvențiilor de stat din ultimii doi ani.

dr. Márton András
director

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy