Copiii, chiar și cei mari sau cei cu dizabilități, aduc fericire și binecuvântare în familiile adoptatoare

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Reprezentanții DGASPC Harghita și ai Consiliului Județean Harghita au prezentat miercuri, 6 aprilie,  în cadrul unei conferințe de presă rezultatele înregistrate în domeniul adopției în anul 2022 și în cursul anului curent, au vorbit despre baza de date „Profilul public al copilului adoptabil” și despre măsurile pentru susținerea și stimularea adopției interne. În același timp, au subliniat că instituția și-a propus să promoveze și adopția grupurilor de frații, a copiilor cu vârstă mai mare, a celor cu probleme de sănătate mai delicată, a celor cu dizabilități sau cu întârziere în dezvoltare.

Directorul general al DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, a invitat reprezentanții mass mediei să vizioneze un scurtmetraj, intitulat „COPILUL, O VALOARE”. Filmulețul, realizat cu părinți adoptivi harghiteni demonstrează că fiecare copil, chiar și cei mari, sau cei cu dizabilități pot aduce fericire și binecuvântare în familiile adoptatoare.
În continuare, directorul general a prezentat pe scurt rezultatele adopției în județ pe anul 2022, afirmând că instituția a înregistrat rezultate foarte bune în domeniul adopției.

El a arătat că în comparație cu anul 2021, în 2022 a crescut cu 27% numărul copiilor care au părăsit sistemul de protecție județean, iar numărul copiilor eligibili pentru adopție a fost mai mare cu 7%. În cursul anului au fost atestate pentru adopție 32 de familii, un număr mai redus comparativ cu anul precedent, întrucât un număr mare de familii din Harghita au adoptat sau au primit copil în încredințare, ieșind astfel din evidență în anul 2022. Comparativ cu anul 2021, în care 33 de copii au părăsit sistemul județean de protecție specială, la finele anului 2022 un număr de 42 de copii, cu vârstă cuprinsă între 1-14 ani, se aflau în familii de adopție. Copiii de vârstă mai mare, de 10-14 ani, au fost adoptați de familiile de plasament care i-au crescut.

Copiii adoptați s-au adaptat treptat în familii, se dezvoltă bine și s-au integrat cu succes în familie și în colectivitate”, a spus directorul general.

Elekes Zoltán a subliniat că potrivirea inițială a copiilor cu persoanele sau cu familiile adoptatoare atestate a fost efectuată prin aplicația electronică Registrul Național de Adopții (RNA), copiii fiind selectați de familiile adoptatoare și din secțiunea „Profilul public al copilului” conform procedurii de adopție, prevăzută de lege. Astfel, în anul 2022 un număr de 31 de familii din Harghita au adoptat, sau au primit în încredințare copii în baza hotărârilor instanței de judecată, în funcție de solicitările lor privind criteriile copiilor pe care au dorit să îi adopte, sau după caz, pe care i-au selectat din Profilul public al copilului.

Directorul este de părere că rezultatele obținute se datorează simplificării procedurii de adopție, aplicarea măsurilor de susținere și stimulare a adopției, finalizării cu succes a adopțiilor încuviințate, dar și ca urmare a campaniei și a evenimentelor organizate pentru mediatizarea și promovarea adopției.

Șeful Serviciului adopții din cadrul DGASPC Harghita, Domokos Nina Liliana a subliniat că activitatea de adopție se menține la un nivel crescut și în acest an. Astfel, la sfârșitul lunii martie 10 copii se află în familii de adopție și pentru încă 4 copii este în curs procedura de potrivire practică cu familii, cei mici fiind vizitați de familii în asistență maternală. Șeful serviciului adopții a arătat că în prezent pentru cei 92 de copii adoptabili se fac demersuri periodice prin sistemul informatizat Registrul Național de Adopții pentru identificarea celei mai potrivite familii de adopție, atât la nivel județean cât și la nivel național. Un număr de 80 de copii din cei 92 sunt incluși în secțiunea electronică „Profilul public al copilului”. Copiii au vârstă mai mare de 3 ani, unii dintre ei au o stare de sănătate mai delicată și/sau nevoi crescute de stimulare, precum și grupuri de frați adoptabili împreună. 53 de copii sunt sănătoși, ei reprezintă un procent de 57% din numărul copiilor adoptabili.

În continuare, Domokos Nina Liliana a prezentat profilul public al copilului, dar și rezultatele adopției din profilul public. De asemenea, a vorbit și despre măsurile pentru susținerea și stimularea adopției interne.

Dorim ca prin mediatizarea și promovarea adopției copilului din profilul public să dăm o șansă și copiilor cu vârstă mai mare, și/sau cu nevoi medicale ori de stimulare, a grupelor de frați adoptabili împreună de a avea propria familie și un cămin iubitor, susținând importanța egală pe care o acordăm fiecărui copil adoptabil din sistemul județean de protecție specială”, a conchis șeful Serviciului adopții și post-adopții.

Prezent la conferința de presă, președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba a declarat: „Numărul adopțiilor în județul Harghita a crescut în ultimii ani și obiectivul nostru este să menținem acest trend. Fiecare copil este valoros și fiecare ar trebui să aibă o șansă, indiferent dacă este vorba de copii și tineri cu întârzieri în dezvoltare, cu dizabilități sau mai mari. Există probleme în fiecare familie, abordarea problemei este cheia. După campania de promovare din 2022, scopul nostru este să continuăm să sensibilizăm societatea, să stimulăm deschiderea și acceptarea. Județul Harghita este lider în ceea ce privește adopțiile și îl felicit pe Elekes Zoltán și echipa sa pentru această activitate. Lucrăm pentru a ne asigura că toți copiii sunt plasați într-un mediu sigur, că primesc cât mai multă dragoste, că toți copiii au un loc numit acasă

  • informații și foto furnizate de DGASPC Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy