Noi măsuri în România, după cazurile pozitive cu Omicron: certificat verde și un document de localizare (VIDEO)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și șeful DSU, Raed Arafat, au anunțat duminică, 5 decembrie, noi măsuri pentru prevenirea infectării cu Omicron în România.

Cele două persoane confirmate cu Omicron în România sunt izolate la domiciliu și sunt asimptomatice.

S-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron, românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile.

Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile.

Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

Nu există măsuri suplimentare în privința vaccinaților, cu o excepție: persoanele vaccinate și care vin din țări din afara UE trebuie să prezinte test PCR.

Data introducerii măsurii va fi stabilită prin hotărâre CNSU, cel mai probabil mâine, 6 decembrie.

Raed Arafat a precizat că toți cei care intră în țară trebuie să prezinte PLF (formular de localizare a pasagerilor). Acest formular va fi implementat din 20 decembrie.

Formularele de localizare a pasagerilor (PLF) sunt utilizate de autoritățile de sănătate publică pentru a facilita urmărirea contactelor în cazul în care călătorii sunt expuși la o boală infecțioasă în timpul călătoriei cu avionul, nava (croaziera/feribot), calea ferată, autobuzul sau automobilul. Informațiile pe care călătorii le furnizează în PLF-uri pot fi folosite de autoritățile de sănătate publică din țările de destinație pentru a contacta rapid călătorii, cu scopul de a proteja sănătatea călătorilor și a contactelor acestora, precum și de a preveni răspândirea ulterioară a bolii.

Țările care necesită completarea PLF utilizează în prezent formulare de localizare a pasagerilor pe hârtie sau au dezvoltat sisteme naționale online. În lumina pandemiei de COVID-19, a fost dezvoltată o aplicație web pentru un formular digital european de localizare a pasagerilor (dPLF).

Citiți și Primele cazuri cu varianta Omicron, confirmate oficial în România

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy