S-a redeschis vânătoarea la cocoși de munte. Cea mai mare cotă de recoltare a fost stabilită pentru județul Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

S-a dat liber la vânătoarea de cocoși de munte după 10 ani de interdicție. Printr-un ordin de ministru publicat luni în Monitorul Oficial s-a decis ca în perioada septembrie – noiembrie 2022 să fie vânate 239 de exemplare pe teritoriul României. Cea mai mare cotă de recoltare a fost stabilită pentru județul Harghita, precizează Digi24.

Foto -Captură video

Cea mai mare cotă de recoltare a fost stabilită pentru județul Harghita, unde vor putea fi împușcate 38 de cocoși de munte masculi.

Asociațiile ornitologice sau de mediu se opun categoric vânătorii de cocoș de munte.

În Monitorul Oficial a apărut luni un Ordin de ministru pentru aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoș de munte (Tetrao urogallus), pentru perioada septembrie—30 noiembrie 2022.

Practic, s-a redeschis vânătoarea pentru cocoșul de munte, după 10 ani de interdicție.

Emanuel Ștefan Baltag, președintele Societății Ornitologice din România, se declară împotriva vânării acestei specii de pasăre și invocă lipsa unor evaluări cu privire la populația de cocoși de munte.

“Eu nu sunt de acord de principiu cu vânătoarea la cocoși de munte, dar și la alte specii. De ce? Pentru că sunt specii rare pentru care noi nu avem niște evaluări naționale. Asociațiile de vânători nu fac niște evaluări standard. Problema mare la multe specii de păsări e că nu au calcule populaționale. Adică asociațiile de vânătoare nu fac astfel de calcule. Și atunci, dacă nu știi câte găini ai în curte, nu știi câte poți să tai”, a declarat Emanuel Baltag

Asociația Agent Green,  una dintre cele mai cunoscute ONG-uri din România pentru protecţia mediului,  critică în termeni drastici reluarea vânătorii la cocoșul de munte.

“Subiectul vânătoare la cocoșul de munte era unul tranșat și închis definitiv acum foarte mulți ani. Dar iată că o victorie nu este definitivă niciodată, atâta timp cât la putere se rotesc politicieni odihniți și deconectați cu nesimțire față de munca predecesorilor”, se afirmă într-un comunicat semnat de asociație.

*****

Cocoșul de munte nu este sociabil, trăind în apropierea găinilor numai în perioada de împerechere, fiind o pasăre poligamă. De creșterea puilor se ocupă numai femela.

Începutul ritualului de împerechere are loc dimineața, în copaci, apoi rând pe rând coboară pe zăpadă unde își continua mersul înfoiat și așteaptă găinile care se apropie tot mai mult, odată cu ridicarea întunericului, răspunzând printr-un cotcodăcit.

Împerecherea cocosului de munte are loc între 15 aprilie și 15 mai, dar depinde și de starea vremii de afară. Ritualul de împerechere este realmente spectaculos. După împerechere femela își face cuibul pe jos, într-o adâncitura depunând 6-10 ouă. Incubația durează 27 de zile. Puii sunt nidifugi, având corpul îmbrăcat în puf galben, cu pete negre pe cap, pete brune pe spate și pe aripi.

Așa zisul cântec al cocoșului de munte este format din doua fraze muzicale: prima seamănă cu bătaia de toacă, cea de a doua cu sunetul produs de o tocilă. În scurta pauza dintre ele se aude uneori un sunet sec, ca cel produs de trasul unui dop dintr-o sticlă. Atunci când deschide larg ciocul, cocoșul de munte nu aude, astupându-i-se canalul auditiv, moment când este vulnerabil la prădători.

Sursa – Regia Natională a Pădurilor – Romsilva

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy