Românii nici nu s-au urcat bine în trenul Uniunii Europene, că alții deja au început să coboare

0

Articol disponibil în: Magyar Română

ueUniunea Europeană a reprezentat pentru multe state, în special pentru cele care au aderat recent, o paralelă cu ceea ce oferă „American Dream”: un set de idealuri comune – democrație, drepturi, libertăți, oportunități, egalitate și, desigur, putere economică.

Libera circulație și posibilitatea de a găsi locuri de muncă în țări mai dezvoltate decât România a reprezentat pentru români un miraj al prosperității și succesului. Dar iată că pentru românii din Marea Britanie, care, după decenii de participare la ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, a decis să iasă din UE (vezi Brexit), viitorul nu mai sună la fel de bine.

Chiar dacă procedura de ieșire a Marii Britanii din UE va fi de durată (minim 2 ani), accesul la locurile de muncă pentru imigranți în Marea Britanie nu va mai fi la fel de facil. Sunt deja peste 180.000 de conaționali care lucrează acolo cu forme legale, iar aceștia s-ar lovi de piedici mai mari pe piața muncii, iar ajutoarele sociale ar fi mai mici.

Pierderea locurilor de muncă ale românilor din Marea Britanie ar determina un dezechilibru major în fluxul financiar, din moment ce românii care lucrează peste granițe trimit acasă sume consistente. Ar putea fi afectați și elevii și studenții români din Marea Britanie. În prezent, peste 6000 de tineri studiază în unitățile de învățământ britanice.

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007. Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din 2003 și confirmată la Bruxelles pe 18 iunie 2004. După aproape un deceniu de integrare, timp în care noi, ca români, încă ne mai acomodăm cu ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, iată că unele state, cu vechime, decid ieșirea din formație. Este un eveniment fără precedent, neputând fi clar preconizate consecințele. Cert este că e un prim semnal de dezechilibru în Uniune cu implicații majore economice, politice și sociale pentru membrii săi.

Zonele din România, cele mai afectate de căderea piețelor internaționale și fluctuația valutelor provocate de anunțul ieșirii Angliei din UE, vor fi ca de obicei zonele cu cele mai mici venituri și investiții unde orice mică schimbare economică sau financiară poate destabiliza totul. Aceste zone sunt, din păcate, și de această dată, Harghita și Vaslui.

Zonele din România care vor fi afectate indirect de repatrierea forței de muncă din Anglia sunt Neamț. Suceava, Bacău.

Rămâne de văzut acum dacă nu cumva și alte state vor dori sa iasă din UE în timp ce noi ne chinuim încă să învățăm cum să cheltuim banii de la această comunitate.

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy