ȘEDINȚA ORDINARĂ A CONSILIULUI JUDEȚEAN LA DOBENI

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Vineri, 30 octombrie a avut loc la Dobeni, comuna Mugeni, ședința ordinară a consiliului județean. La ședința s-a aprobat modificarea bugetului, dat fiind faptul că ministerul a sistat plata pentru investițiile aflate în derulare în județ. Sumele care depășesc bugetul ministerului vor fi asigurate din bugetul județean, urmând ca acești bani să fie restituiți. Pe ordinea de zi s-au aflat și hotărâri care vizează plata cotizației către diferite asociații, documentația cu privire la construirea de locuințe de serviciu pentru medici, reabilitarea porțiunii de drum dintre localitățile Tibod și Odorheiu-Secuiesc.

 „Esența ședinței de astăzi a fost reprezentată de modificarea bugetului. Lucrările demarate nu se vor opri, chiar dacă pentru moment guvernul a sistat acordarea plăților, am convingerea că viceprim-ministrul se va ține de cuvânt și banii cheltuiți din bugetul județean vor fi restituiți. Este o regulă ca fiecare a două ședință a consiliului județean să aibă loc într-una din localitățile din județ. În acest mandat este prima ședință care are loc la Mugeni și datorită faptului că aproximativ jumătate din consilierii județeni sunt noi, țin să menționez că aceste ședințe reprezintă o oportunitate ca aceștia să se informeze cu privire la problemele cu care se confruntă diferitele zone ale județului. Tot azi am putut să dăm în folosință porțiunea de drum care a fost reabilitată între localitățile Dobeni și Porumbenii Mari și care este rezultatul eforturilor comune”, a afirmat președintele consiliului județean, Borboly Csaba.

Pe lângă votarea proiectului ordinii de zi a ședinței, Barabás Csaba, directorul Agenției de Dezvoltare al Județului Harghita a făcut o prezentare a stării economice din județ. Din datele prezentate am putut afla că în județul nostru, conform datelor statistice, la recensământul din anul 2011 populația județului număra 310.876 de persoane, iar în luna ianuarie a acestui an numărul se ridica la 333.674, deși în realitate numărul a scăzut. Diferența rezultă din cele două metode diferite de calcul pe care le utilizează agenția de statistică.

„O altă întrebare este câte persoane lucrează – în iulie 2015 din 310.000 persoane lucrau 65.181, iar în acest an, cu o lună în urmă, conform biroului de evidență a contractelor de muncă, există date pentru 66.326 persoane care au semnat 76.000 de contracte de muncă. În concluzie, aceste 66.326 persoane lucrează și cu contracte parțiale de muncă, sau au două locuri de muncă, astfel se explică existența a 76.000 contracte de muncă. Interesant este și faptul că există o singură instituție publică care are mai multe de o mie de angajați și trei firme private care au tot peste o mie de angajați”, a declarat Barabás Csaba. Din prezentare reiese și faptul că la nivel județean există 2.800 femei și 4.000 bărbați care beneficiază de ajutor de șomaj, 78.106 pensionari, iar în afară de aceasta 11.700 persoane obțin venituri sub 400 lei.  „Conform noilor date, salariul mediu la nivelul județului Harghita este de 1.496 lei, astfel depășim județul Suceava și ne aflăm cu o poziție sub județul Teleorman în această privință. În luna iulie a acestui an, un număr de 21.364 turiști au decis că vor petrece cel puțin o noapte de cazare în județ.

Parte a prezentării a fost și exemplul Borsecului, care merită a fi urmat de fiecare localitate: până în prezent primăria orașului a acordat în mod gratuit 21 de terenuri pentru tinerii care doresc să își construiască o casă în localitate și se dorește ca pe viitor să se mai acorde 25 de astfel de terenuri. Un alt exemplu bun de urmat este cel al orașului Gheorgheni, unde prin intermediul unui program sunt sprijiniți acei tineri care după finalizarea studiilor doresc să își găsească un loc de muncă în orașul natal. La Ditrău și în câteva localități din Ciucul de Jos se asigură teren pentru tinerii antreprenori care doresc să demareze o afacere. Tot în seria de bune exemple se înscrie și inițiativa orașelor Gheorgheni și Odorheiu-Secuiesc de a oferi anumite înlesniri de la plata impozitelor acelor firme care îndeplinesc anumite criterii, cum ar fi de exemplu crearea de locuri de muncă. Și nu în ultimul rând, un exemplu de urmat este și înființarea de noi profile la școlile profesionale, cum ar fi cel de la liceul tehnologic din Odorheiu-Secuiesc, unde sunt pregătite persoane care vor fi calificate în mânuirea utilajelor CNC”, a conchis Barabás Csaba. În cadrul ședinței, directorul general al direcției economice din cadrul consiliului județean, Vasile Bicăjanu i-a înmânat lui Barabás Csaba premiul pe care Consiliul Județean Harghita l-a obținut pentru pagina de web destinată achizițiilor directe.

Invitații ședinței consiliului județean au fost Nagy György, președintele Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din zona Odorhei și Ioan Lucian, președintele UNPR (Uniunea Națională a Patronatului Român). Ioan Lucian și-a exprimat aprecierea față de frumusețea acestei zone și a precizat că este de părere că nu este posibilă dezvoltarea niciunui județ, dacă nu există cooperare între sfera publică și cea privată. Acesta a adăugat că se dorește o cooperare fructuoasă cu județul Harghita pentru a se putea pune bazele unei sfere antreprenoriale. Frumusețea regiunii poate fi și un punct forte pentru atragerea investitorilor în zonă.

Primarul localității, Farkas Mózes a atras atenția asupra problemelor comunității, cum ar fi canalizarea, lucrările de reparații ale bisericii, finalizarea lucrărilor la casa muzeu de la Lutița, respectiv reabilitarea acelor porțiuni de drum unde s-a deteriorat acostamentul.

„Nu este ușoară viața unei localități care se compune din opt sate, acesta este motivul pentru care în cazul a numeroase probleme apelăm la ajutorul consiliului județean. Generațiile viitoare au nevoie de școală și de locuri de muncă, acesta este motivul pentru care ne dorim să înființăm zone industriale, la Lutița, spre exemplu,  am reușit să mutăm sediul unei firme în afara localității”, a afirmat primarul localității.

În preambulul ședinței consiliului județean, în prezența vicepreședintelui instituției Biró Barna Botond și a consilierilor județeni s-a dat în folosință porțiunea de drum reabilitată între localitățile Dobeni și Porumbenii Mari. Biró Barna Botond a afirmat că „rolul drumului nu este numai de a face legătura între localități, ci și între oameni și să contribuie la stabilirea relațiilor de prietenie. Porțiunile reabilitate în satele izolate nu au rolul de a fi circulate, ci mai ales de a-i aduce acasă pe tineri. Construirea de drumuri reprezintă construirea viitorului.”

Miercurea-Ciuc, 1 octombrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy