Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Senatul a decis: 27 septembrie va fi data alegerilor locale

Foto: UDMR

 

27 septembrie va fi data alegerilor locale, conform deciziei de astăzi a plenului Senatului. Propunerea urmează să intre în dezbatere și în Camera Deputaților, și ar intra în vigoare după un eventual vot favorabil și promulgarea de către șeful statului.

Data de 27 septembrie este rezultatul unei dezbateri publice și al poziționării majorității formațiunilor politice – a subliniat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat. După cum este cunoscut, în contextul epidemiologic actual, Parlamentul a votat prelungirea mandatelor aleșilor locali, cel târziu până la 1 noiembrie, dată până la care trebuie organizate alegerile locale și trebuie constituite noile consilii locale și județene.

Propunerea inițiată de UDMR a fost modificată în timpul lucrărilor din Comisiile de specialitate ale Senatului, cu unele amendamente susținute și de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform acestor amendamente, se prevăd măsuri pentru asigurarea siguranței și a sănătății tuturor persoanelor participante la procesul electoral, atât a cetățenilor cât și a membrilor secțiilor de votare. Un alt amendament prevede ca buletinele de vot să fie tipărite de Monitorul Oficial, o noutate în reglementarea privind alegerile.

Totodată, proiectul adoptat prevede și fonduri pentru indemnizațiile membrilor și președinților secțiilor de votare. Acestea sunt, de regulă, prevăzute de  o hotărâre de Guvern și nu de lege, dar pentru că Guvernul nu a prevăzut fondurile necesare, în bugetul anual actual, pentru organizarea celor două alegeri din acest an, Parlamentul a trebuit să vină cu o soluție în acest sens – a conchis senatorul UDMR.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.