Döntött a szenátus: szeptember 27 a helyhatósági választások időpontja

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Fotó: RMDSZ

A szenátus plénumának mai döntése értelmében szeptember 27 az önkormányzati választások időpontja. A tervezetről a képviselőháznak is szavaznia kell, és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

A szeptember 27-i dátum a politikai szervezetek álláspontjából körvonalazódott – mondta el Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. Mint ismeretes, a járványhelyzetre való tekintettel a parlament meghosszabbította, legkésőbb november 1-ig, az önkormányzati vezetők mandátumát, így november elsejéig kell a választásokat megszervezni, és az új önkormányzati tanácsokat megalakítani.

Az RMDSZ által benyújtott tervezetet a szakbizottsági munkálatok alatt, a központi választási hatóság által is fenntartott javaslatokkal módosították. A módosítások értelmében minden intézkedéssel az állampolgárok egészségét és biztonságát kell szolgálni a választási procedúra alatt. Egy másik módosítás értelmében a szavazólapokat a Hivatalos Közlöny nyomtatja ki, az eddigi gyakorlattól eltérően.

Az elfogadott tervezet ugyanakkor a szavazó biztosok és a szavazókörzeti elnökök napidíjáról is rendelkezik. A hatályos törvénykezés szerint erről a kormány dönthet. Azonban, mivel az idei költségvetésben nem különítette el a kormány a szükséges pénzalapot ahhoz, hogy a 2020-ban esedékes két szavazást megszervezze, törvény szintjén kellett a helyzetet orvosolni – zárta az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy