Sisteme fotovoltaice în 52 de gospodării neelectrificate din județul Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Consiliul Județean Harghita este beneficiarul unui proiect finanțat din granturi norvegiene în urma căruia vor beneficia de sisteme fotovoltaice 52 de gospodării izolate din județul Harghita, sisteme care produc energie electrică în timpul zilei și alimentează consumatorii în direct.

Surplusul de producție este stocat în acumulatori, energia electrică fiind disponibilă atât ziua cât și noaptea.

Contractul de execuție a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut, la momentul respectiv, reprezentantul executantului apreciind că durata lucrărilor este de cca 30-40 de zile.

Cu ocazia demarării implementării proiectului, reprezentanții Consiliului Județean Harghita s-au deplasat la una dintre locuințele beneficiare situate în zona Odorhei, la Băile Seiche.

Până pe 30 octombrie proiectul trebuie finalizat, două echipe asigurând montarea și punerea în funcțiune, cablarea și mentenanța.
Scopul acestui proiect este de a sprijini gospodăriile aflate în mediul rural la o distanță mare de rețeaua de distribuție, în acest sens primăriile fiind rugate sa semnaleze unde sunt situate aceste gospodării.

Cu privire la proiect, Péli Levente, director general adjunct în cadrul Direcției Programe și Proiecte a Consiliului Județean Harghita, a apreciat că, având în vedere experiența acumulată se urmăresc permanent oportunitățile de finanțare pentru a participa și a putea sprijini cetățenii. Totodată, Peli Levente a mai adăugat că obiectivul specific al proiectului este de a asigura electrificarea a cel puțin 52 de gospodării izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice din județul Harghita, prin instalarea de sisteme solare fotovoltaice de 2kWp în fiecare gospodărie.

Anul trecut am reușit să obținem finanțare printr-un fond norvegian și datorită acestui fapt vom putea sprijini gospodăriile izolate în asigurarea unor condiții decente de viață. Vorbim de 112 locuitori în aceste 52 de gospodării, iar, dacă luăm în calcul și utilizarea energiei regenerabile, a energiei solare, vedem că acest aspect devine din ce în ce mai important în toate zonele locuite” a apreciat Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita.

Gospodăriile beneficiare ale proiectului sunt situate în orașul Băile Tușnad (4 sisteme), comuna Ciceu (2 sisteme), comuna Plăieșii de Jos (1 sistem), comuna Lueta (6 sisteme), comuna Satu Mare (1 sistem), comuna Corund (4 sisteme), municipiul Odorheiu Secuiesc (5 sisteme), comuna Zetea (6 sisteme), municipiul Gheorgheni (3 sisteme), comuna Lăzarea (2 sisteme), comuna Corbu (5 sisteme), comuna Subcetate (13 sisteme).

Valoarea totală a proiectului este de 260.000 de Euro, finanțarea acestuia fiind asigurată 100% din Fonduri Norvegiene, ”Electrificarea gospodăriilor izolate din județul Harghita” și implementat prin Innovation Norway România.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy